Rusya Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, fonlarda bulunan 7 milyar dolar civarında dövizin satışına hazır oldukları belirtildi. Satışlar piyasalarda yaşanan gelişmelere göre planlanacak.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, dün ekonomi kurmayları ile yaptığı toplantıda rublenin istikrarı için gerekli adımların atılması yönünde karar almıştı.

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel olarak aşırı değer kaybeden rubleyi güçlendirmek için faiz oranlarını yüzde 10,5'ten yüzde 17'ye yükseltmişti. Rusya Merkez Bankası ayrıca, bankalara repo ihaleleri yoluyla verdiği maksimum döviz miktarını da 1,5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarmıştı.

Piyasalara müdahale açıklamalarının ardından doların 58 rubleye kadar gerilemesi bekleniyor. Dün serbest piyasada dolar 80 rubleye kadar fırlamıştı. Dün 100,74 rubleyi bulan avronun da, 72,45 rubleye kadar gerilemesi öngörülüyor.

Dolar serbest piyasada dolar 65 rubleden işlem görürken, avro da 81,9 ruble civarında. Rusya Merkez Bankası'nda ise dolar 67,71 rubleden işlem görürken, avro da 84 rubleden alıcı buluyor.

Rusya Merkez Bankası'nın yüzde 10,5'ten yüzde 17'lere çıkardığı faiz oranlarını yeniden yükseltilmesi de muhtemel tedbirler arasında yer alıyor. Uzmanlara göre faizler yüzde 22-25 seviyelerine kadar yükseltilebilir.