Rusya Müslüman İşadamları Birliği Başkanı Marat Kabayev, Rusya ve İslam dünyası ülkeleri arasında ekonomi ticari ilişkilerin artırılmasında önemli köprü olacaklarını söyledi. Türkiye iş dünyası ile işbirliğine önem verdiklerine işaret eden Rus iş adamı, Türk girişimcilerinin tecrübelerinden yararlanacaklarını ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kabayev, Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara değinerek, “İş dünyası olarak bu yaptırımlara karşılık vermemiz lazım. Öncelikle bize yakın Asya ülkeleriyle işbirliğimizi artırıyoruz. Burada Müslüman kökenli Rusya iş dünyası temsilcilerine önemli görev ve çalışmalar düşmekte. Birliğimiz, Rusya ve İslam dünyası ülkeleri arasında ekonomi ticari ilişkilerinin artırılmasında önemli köprü olmaya hazır. Çeşitli ülkelerle işbirliği halindeyiz. Rusya ekonomisini, potansiyelini İslam ülkelerinde anlatmamız gerekiyor.” dedi.

TÜRK İŞ DÜNYASI İLE İŞBİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ

Türk iş dünyası ile sürekli temas halinde olduklarını kaydeden Kabayev, “3 ay önce geniş heyetle Türkiye’ye çıkarma yaptık, iş birliği anlaşmaları imzaladık. Gelecek planlarla ilgili strateji belirliyoruz. Bu çalışmalar bağlamında diğer Türk iş dünyası kurum ve sivil toplum örgütleri ile diyalogun başlatılması ve işbirliğimizin geliştirilmesinden yanayız. Rusya’da başta inşaat sektörü olmak üzere Türk iş dünyasının geniş faaliyetlerde bulunduğunu takdir ediyoruz ve ikili ekonomi ilişkilerin artırılması yolunda bizler de gereken destek ve katkıyı sağlamaya hazırız. Bu arada Türkiye’de değişik sektörlerin geliştiğini gözlerimizle gördük. Özellikle Türkiye’nin küçük ve orta ölçekli iş dünyasının zengin tecrübesi Rus iş dünyası için önemli. Rusya Müslüman İşadamları Birliği olarak küçük ve ortak ölçekli iş adamlarına destek vermek bizim ana görevlerimizden biri.” şeklinde konuştu.

KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ

Rusya’nın tarım alanında üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Kabayev, “Yaklaşık 1 yıldır süren yaptırımlar şunu ortaya koydu: Bu gibi uygulamalar Rusya’yı dize getirmez. Rusya hükümeti bugün iş dünyasına ve yabancı yatırıma desteklerini artırıyor. Kendimize güvenmemiz lazım. Yaptırımların tam tersi faydası da oldu. Rusya kendisi üretmeli. Niye dışarıdan bazı ürünleri alalım. Rusya’da tarım alanını kalkındırmamız lazım. Rusya geniş coğrafyaya sahip. Müslüman ülkelerinden yararlandığımız tecrübelerle tarım ve hayvancılığı kalkındırabiliriz.” dedi.