Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO’nun Rusya sınırında etkinliğini artırdığını, Rusya’nın da buna karşılık vermesinin normal olduğunu söyledi.

Sputnik’e göre, Rossiya-24 televizyonuna konuşan Gruşko, "NATO'nun faaliyetlerini çok ciddi oranda arttırdığını gözlemliyoruz. İttifak'a üye ülkelerin hava kuvvetleri komutanlıkları tarafından gerçekleştirilen uçuşlara baktığımızda, 2014 yılında uçuş sayısının 2 kat artarak 3 bine çıktığını görüyoruz. Sadece ABD'nin keşif uçuşlarında da çok büyük artış olduğunu görülüyor. 2013'te 22 keşif uçuşu yapan ABD uçakları, 2014'te bu rakamı 140 çıkardı. AWACS uçaklarının Romanya, Polonya, Karadeniz havzasında gerçekleştirdiği uçuşların sayısı da katlanarak 460'a ulaştı" dedi.

NATO uçaklarının hangi görevleri yerine getirdiğini anlamak için önleme yaptıklarını ve bu önlemelerin çoğunlukla Rusya sınırına yakın bölgelerde gerçekleştiğini ifade eden Gruşko, "NATO ülkeleri, buna şaşırmasın" ifadesini kullandı.

Aleksandr Gruşko, NATO içindeki Rusya karşıtlığına da dikkat çekti. İttifak'ın Rusya karşıtları tarafından yönetildiğini vurgulayan Rus diplomat, bunun çok açık ve net olduğunu kaydetti.

Gruşko, Ukrayna krizinin NATO içindeki kimlik krizinin aşılması için seçildiğini ve Brüksel'de alınan kararların bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Rus diplomat, "Afganistan'dan çıkan NATO, kendini boşlukta hissetti ve yeni bir güç uygulama yöntemi geliştirmek için arayışa girdi." eleştirisinde bulundu.