Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO’nun Gürcistan’da eğitim merkezi açmasını provokatif adım olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Zaharova, NATO’nun Gürcistan’da yeni eğitim merkezi açmasına tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Bu adımı NATO’nun provokasyon politikalarının devamı olarak görüyoruz. Hedefi de kendi jeopolitik etkisini ciddi şekilde artırmak ve bunun yanında da NATO partner ülkelerinin kaynaklarını kısmen kullanmak.” dedi.

Zaharova’ya göre, Gürcistan’da NATO askeri eğitim merkezinin açılması bölgede güvenlik ve barışı istikrarsızlaştıracak.

Ağustos 2010’da 5 günlük Rus-Gürcü savaşını da hatırlatan Zaharova, dönemin Gürcistan yönetimini Tiflis’in NATO üyelik perspektifine kapılarak Güney Osetya’ya karşı askeri güç kullanmakla suçladı.

Tiflis’in Abhazya ve Güney Osetya’ya (Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden cumhuriyetler) yönelik toprak iddialarından vazgeçmediğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Oluşan bu koşullarda Tiflis’i halen NATO’ya sürüklemeye çalışan güçler, bu sorumluluklarının önlemini net şekilde anlamak zorundalar. Rusya gelecekte de müttefikleri olan Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetlerinin güvenliğini emin şekilde korumak için uluslar arası yükümlülükleri yerine getirecek.” uyarısında bulundu.