Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO’nun Rusya sınırına doğru ilerlemesi ve askeri-siyasi durumda yaşanan değişikliklerin Moskova açısından büyük bir risk oluşturduğunu ve gerekli cevabı vereceklerini söyledi.

NATO’nun 6 ülkeye ilave komuta merkezi kurması kararını değerlendiren Gruşenko, “Rusya da askeri planlarında değişikliğe gidiyor. NATO, Rusya üzerinde baskıyı artırmaya çalışıyor. Bu durum Rusya için büyük bir risk ve tehdit oluşturuyor.” uyarısında bulundu.

NATO’nun Gürcistan’da eğitim merkezi açmasını da sert bir şekilde eleştiren Gruşko, “Bu tür adımlar jeopolitik gerginliği tırmandırıyor. Karadeniz ülkeleri kendi güvenliğini sağlama garantisine sahip. Bu tür merkeze gerek yok.” dedi.

Kiev hükümetine öldürücü silahların gönderileceği yönündeki açıklamalara da değinen Gruşko, “Bu kabul edilemez. Bu tür adımların tehlikeli ve tahmin edilemez sonuçları olabilir.” eleştirisi getirdi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Almanya’nın çatışmanın barışçıl yolla çözülmesini istediğini ve Ukrayna’ya silah göndermeyeceklerini açıklarken, ABD’den Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Ukrayna’ya öldürücü silah verilmesi konusunda Obama yönetimine baskıyı sürdürüyor.

Rusya ve NATO ilişkilerinin neredeyse donma noktasını geldiğini belirten Rus diplomat, “NATO 4-5 Eylül 2014’de yapılan Wells zirvesi kararlarını sürdürüyor. Doğudan gelecek tehdide karşı ittifakın doğu bloku korumaya alınıyor. Bu Avrupa güvenliği açısından olumsuz…” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün Brüksel’de yaptığı açıklamada hızlı hareket gücü olarak tanımlanan 5 bin kişilik bir gücün oluşacağını açıkladı. Sayının 30 bine çıkabileceği planlanan hızlı hareket gücü, deniz ve hava gücünün yanı sıra özel birliklerden oluşacak.

NATO aldığı kararla doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri Polonya, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Letonya ve Litvanya’da komuta merkezi oluşturacak.