Rusya savunma şirketlerinden Amaz-Antey, 17 Temmuz 2014’de 198 yolcusu ile düşen Malezya Hava Yolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının Kiev güçlerin kontrolündeki bölgeden fırlatılan Buk füzeleri ile vurulduğunu iddia etti.

Buk füze sistemlerinin geliştirilmesi ile tanınan Almaz-Antey yolcu uçağına yönelik saldırı ile ilgili yaptığı çalışmaların sonuçlarını basın ile paylaştı.

Rus şirketin inceleme sonuçları, Hollanda komisyonunun hazırladığı sonuçlarla füze tipi ve fırlatıldığı yer açısından farklılık arzediyor.

Basın toplantısında bilgi veren Almaz-Antey Basın Dairesi Başkanı Valeriy Yarmolenko, uçağın Kiev güçlerinin kontrolünde bulunan Zarojenskoye’den fırlatılan bir Buk füzesi ile vurulduğunu söyledi.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yan Novikov ise füzenin uçağın sol motoruna 20 metre mesafede patladığını, füze parçalarının da uçağın gövdesi boyunca sıfır derecelik açıyla hareket ettiğini belirtti.

Novikov, Hollanda komisyonunun iddia ettiği gibi milislerin kontrolünde olan Snejnoye’den fırlatılan füzenin uçağın motoruna ya da sol kanadına ulaşma ihtimali olmadığını savundu.

Novikov son Buk 9M38 füzelerinin 1986’da üretildiği, 25 yıl maksimum kullanım süresi olduğunu ve Rusya’nın elinde bu füzelerin bulunmadığını da kaydetti.