Suriyeli Gurbetçi Tıbbi Yardım Derneği (SEMA) Başkanı Dr. Mazen Abdurrahman El Omar, dernek binasında düzenlenen ve 20 sivil toplum örgütü adına yaptığı basın açıklamasında, Rusya'nın Suriye'deki gelişmelere dahil olmasıyla birçok sağlık tesisinin kasten bombardımana maruz kaldığını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 5 hastanenin bombardımanlarda hedef alındığını ifade eden Omar, Hama, İdlib ve Azez kırsalında bombalanan hastaneler nedeniyle çok sayıda şehit verdiklerini ve bölgede bulunan bazı doktorların ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Savaş nedeniyle sağlık ekiplerinin zor şartlarda görev yaptığını kaydeden Omar, şöyle devam etti:

"Bir hastane 1-2 yıl içerisinde insanlara hizmet edebilecek duruma geliyor ama maalesef uçakların bombardımanları sonucunda yarım saatte tamamen yok edilip devre dışı bırakılıyor. Sağlık örgütünün yayınladığı rapora göre, 2011 yılının Mart ayından, 2015 yılının Eylül ayına kadar 265 sağlık tesisi ve hastane, Rusya ve rejim tarafından bombalandı. 215 bombardıman sonucu yaklaşık 700 sağlık personeli şehit olmuştur. Aynı şekilde bölgede bulunan birçok sivil halka hizmet veren kuruluşlar hedef alınmıştır. Okullar, çarşılar, yardım kamyonları, sığınaklar, elektrik üreten istasyonlar gibi tamamen sivil halkın kullanımında olduğu alanlar saldırılara maruz kalmıştır."

İnsani şartların Suriye'de zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Omar, "Burada faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları çok sıkıntı yaşıyorlar. Uluslararası camiadan bir an önce bu saldırıları durdurmaları ve bu sağlık merkezlerini savaşın dışında bırakmalarını istiyoruz" diye konuştu.