Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ortadoğu’da güvenliğin garanti altına alınması konusunda İsrail’le işbirliği içinde olmaya özel önem verdiklerini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’la görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Biz ülkelerimiz arasında işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz. İsrail’in güvenliğini garanti altına alacak, Filistin halkının yasal taleplerini realize edecek şekilde Ortadoğu uzun vadeli bir barış için Rusya ve İsrail birlikte çalışmaya özel önem veriyor.” dedi.

İran nükleer sorununun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine değinen Lavrov, “Tüm konularda olduğu gibi, İran nükleer sorunu da İsrail dahil bölgede diğer ülkeler açısından tehdit oluşturmamalı. Biz sorununun bölgede herhangi bir risk ya da tehdit oluşturmadan çözülmesinden yanayız.” ifadelerini kullandı. İran nükleer sorununun sadece diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, çalışmaların sürdüğünü, sonuç alınması için gerekçeleri olduğunu belirtti.

İsrail’in İran nükleer sorununun çözümü ile ilgili görüşmeleri tüm alternatiflere açık olarak yakın bir şekilde takip ettiğini ifade eden Lieberman, “Biz 5+1 ve İran’ın sürdürdüğü müzakereleri yakın takip ediyoruz. Bizim yaklaşımımız kötü bir anlaşma olmasından anlaşma olmaması daha iyi. Henüz herkesin tatmin olacağı iyi bir anlaşma olmadı. Kuzey Kore ile ilgili görüşme tecrübesi etkili olmadığını gösteriyor. Biz durumu tüm alternatiflere açık olarak takip ediyoruz.” dedi.

İSRAİL, S-300’LERİN İRAN’A VERİLMESİNE KARŞI

İran’a S-300 sevkiyatı ile ilgili soruya yanıt veren Lavrov, “Biz bu konuyu görüşmedik. Mevcut sınırlamaların ötesinde İran’la ilişkilerimizi geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Lieberman da yaptığı açıklamada Rusya’nın İran’a yönelik S-300 sevkiyatı ile ilgili tutumunda herhangi bir değişiklik görmediğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı, Rusya’nın bu konudaki yapıcı tutumuna saygı duyduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik 2010’da yaptırım uygulamasının ardından S-300 sevkiyatını askıya almıştı. Tahran’a 19 Ocak’ta bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun iki ülke arasındaki sorunu çözdüğü belirtildi. Rusya’nın yaptırımların kaldırılmasının ardından S-300’leri Tahran’a verebileceği iddia edildi.

İSRAİL AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALAYACAK

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail’in Rusya’nın öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istediğini belirtti. Konunun müzakere edildiğini ifade eden İsrailli Bakan, “Bizim Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmamız var. Avrasya Birliği ile de benzer bir anlaşma yapmak istiyoruz.” dedi. Lavrov da yaptığı değerlendirmede İsrail’le anlaşma sağlanması durumunda bunun mümkün olabileceğine değindi.