Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Erivan’da 24 Nisan’da yapılacak sözde Ermeni soykırımının yüzüncü yıl törenlerine katılacağını, Duma’nın da konu ile ilgili bir açıklama yapacağını belirtti.

Duma Başkanı Narışkin, Erivan’da Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Galust Sahakyan’la bir araya geldi. Ziyaret çerçevesinde açıklamada bulunan Narışkin, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in Osmanlı İmparatorluğu döneminde 'sözde' soykırımın yüzüncü yıl törenleri için Erivan’a yapacağı ziyaret ilişkilerimiz açısından taze bir ivme oluşturacak.” dedi.

Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin siyasi, ekonomik, askeri ve insani alanlarda dinamik bir şekilde geliştiğine değinen Narışkin, “Devlet Duma’sı da bu tarihi olayla ilgili yaklaşımını ifade eden bir açıklama yapacak.” bilgisini verdi.

Ermenistan’ın 2 Ocak itibari ile Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne dahil olmasının tarihi bir gelişme olduğunun altını çizen Narışkin, “Biz yeni bir realitede yaşıyoruz. Rusya ve Ermenistan yeni bir entegrasyon sürecinde.” değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov daha önce yaptığı açıklamada Putin’in Erivan ziyaretinin programda olduğunu ifade etmişti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da Putin’in Erivan ziyaretini teyit etti. Sarkisyan’ın da Kızıl Meydan’da düzenlenecek 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarına katılması bekleniyor.

Narışkin, Erivan ziyaretinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la da bir araya geldi. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Ermenistan-Rusya stratejik ortaklığı çerçevesinde ikili ilişkilerin tüm boyutları ile ele alındığı kaydedildi. Güney Kafkasya’nın istikrar ve güvenliğini tehdit eden bölgesel ve uluslar arası sorunlar da müzakere edildi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 14 Nisan 1995 ve 22 Nisan 2005’de sözde Ermeni soykırımı ile ilgili açıklama kabul etmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu kararı kınayan bir açıklama yayınlamış, “Türklerin ve Ermenilerin karşılıklı büyük acılarına neden olan olayların çarpıtılarak bir soykırım olarak takdimi, üstelik bunun Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları en iyi şekilde hatırlaması gereken bir ülke Parlamentosu tarafından yapılması anlaşılamaz bir davranıştır.” ifadelerine yer verilmişti.