Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 1915 olayları ile ilgili “soykırım” ifadesinin de yer aldığı açıklamayı kabul etti.

BDT ülkeleri ve Avrasya ile ilgili ilişkilerden sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Tatyana Moskalkova'nın sunduğu teklife, Duma'da gerçekleşen oylamada 427 milletvekili destek oyu verirken, 5 milletvekili çekimser kaldı.

Moskalkova, Duma’da yaptığı konuşmada, “Bugün 1,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği soykırımı anma günüdür. Bu olayda yarım milyondan fazla insan da kendi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bugün Ermeni halkı ile bu üzüntüyü paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duma’da kabul edilen açıklamada, “Kardeş Ermeni halkına ‘soykırımın’ yüzüncü yılı vesilesi ile, ayrıca Birinci Dünya Savaşı döneminde trajik olaylar sırasında zarar gören diğer halklara da derin üzüntülerini iletiyor. Duma, tarihin zor konuları ve uluslar arası tartışmaların diplomatik çabalar dahil, barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyor…” ifadelerini kullandı.

Avrasya kıtasının iyi komşuluk, eşit haklara dayalı işbirliği ve barış coğrafyasına örnek olabileceğini belirten Duma milletvekilleri, “Avrasya Ekonomik Birliği, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslar arası örgütler çerçevesinde çok yönlü faaliyetler buna ulaşmaya katkı sağlıyor. Kararlı gelişme, haklarımızın refahı ve insancıl düşüncelerin kazancı olacak.” dedi.

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski yaptığı konuşmada kabul edilen metinde “soykırım” ifadesinin baş harfinin büyük harfle yazıldığını, bunun da doğru olmadığını söyledi.

Komünist Parti milletvekili Vasili Lihaçov yaptığı değerlendirmede bu belgenin kabul edilmesinin Ermenistan ve Türkiye’nin siyasi pencereden bakacağını, bunun bedelinin jeopolitik olacağını ifade etti.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 14 Nisan 1995 ve 22 Nisan 2005’de sözde Ermeni soykırımı ile ilgili açıklama kabul etmişti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu kararı kınayan bir açıklama yayınlamış, “Türklerin ve Ermenilerin karşılıklı büyük acılarına neden olan olayların çarpıtılarak bir soykırım olarak takdimi, üstelik bunun Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları en iyi şekilde hatırlaması gereken bir ülke Parlamentosu tarafından yapılması anlaşılamaz bir davranıştır.” ifadelerine yer verilmişti.