Rusya’da Ortodoks Hıristiyanlar Hz. İsa’nın yeniden dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı kutluyor.

Moskova’da Kurtarıcı İsa Kilisesi’nden Patrik Kirill’in yönettiği ayine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, eşi Svetlena Medvedeva ve Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin katıldı. Kudüs’ten özel uçakla getirilen kutsal ateş, ayinde inananların mumlarını tutuşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, yayınladığı mesajında Rusya halkının Paskalya Bayramı'nı kutladı ve kilisenin, zengin tarihi ve kültürel mirasın korunmasında oynadığı role dikkat çekti. Putin, etnik topluluklar ve dinler arası uyum ve barışın güçlenmesinde sağladığı katkı nedeni ile kiliseye teşekkür etti.

Rusya’da vatandaşlar kiliselerde düzenlenen törenlere büyük ilgi gösteriyor. Sadece Kurtarıcı İsa Kilisesi’ndeki ayine 5 bin kişi katılırken, ülke genelinde yaklaşık 6 milyon kişinin 30 binin üzerindeki kiliseye Paskalya ayini için gittiği belirtiliyor.

Ortodoksların en önemli bayramlarından biri sayılan Paskalya, bir hafta boyunca kutlanıyor. Yunan kaynaklı paskalya kelimesi 'kurtuluş' anlamına geliyor. Ruslar bayram boyunca 'Hristos Voskres!' (İsa Mesih dirildi!) şeklinde birbirlerine hitap ediyor.

Beş hafta boyunca hayvani gıdalardan uzak duran Ortodokslar, bugün için hazırlanan özel çöreklerle Büyük Oruç’u sonlandırıyor. Paskalya bayramı, Yahudi inancına göre Mısır köleliğinden kaçan Musevilerin kurtuluşunu simgeliyor. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile son haftayı kapsıyor. Paskalya Günü’nde de sona eriyor.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler hazırlanıyor. Boyalı paskalya yumurtası haşlanıyor, mumlar yakılıyor. Yumurtanın kırmızıya boyanması ise 'İsa’nın kanı' anlamına geliyor.

Paskalya’yı bütün Hıristiyan mezhepleri, kendi inançlarına göre kutluyor. Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları ‘Meryem Ana Paskalyası’ adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine giriyor. Rus Ortodoks kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenleniyor. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakmazken; dönüşte ise, İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılıyor.

Sputnik’in haberine göre Paskalya dolayısıyla Moskova’da bir dizi etkinlik düzenlenecek. 12 Nisan'da kentin en ünlü caddelerinden Arbat'ta Yelena Polda Sirki'nde şov yapılacak. Aynı gün Puşkinskaya Meydanı'na tam 900 kilogram ağırlığında dev bir Paskalya keki getirilecek. Rusların 'kuliç' dediği Paskalya keki, halka ücretsiz ikram edilecek.

12-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak ‘Moskova Paskalya Festivali'nde Rusların Paskalya gelenekleri tanıtılacak. Katılımcılar, ustalarla birlikte paskalya yumurtası boyayacak, kendi elleriyle seramik hazırlayacak ve bez bebek dikecek. 10-19 Nisan tarihleri arasında ise ‘Paskalya Hediyesi Festivali' gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında yarışmalar ve çekilişler düzenlenecek.