Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Şam yönetimi ve Suriye muhalefeti arasında diyaloğun oluşturulması yönündeki çalışmalarını hiç bir zaman yarıda kesmediklerini savundu. Rus diplomat, bu konuda başka ülkeleri yardım etmek için çaba göstermemekle eleştirdi.

Rus televizyonuna konuşan Zaharova, 30 Haziran 2012'deki Cenevre Mutabakatı'nı hatırlatarak, “O günden bu yana biz bu belge bağlamında çalışmalarımızı yarıda kesmedik. Şam ve muhalefetin tutumlarının yakınlaşması için verimli koşulların, atmosferin oluşturulması dahil çalışmalar yaptık. Tüm bu yıllar içinde biz sırf bu çalışmalarla meşgul olduk” dedi. Rusya Dışişleri sözcüsü, bu konuda Rus siyasi uzmanlarının da son bir kaç ayda faal şekilde çalışmalar yaptığına işaret etti.

Bu çalışmalara başka ülkelerin yardım etmeye yanaşmadığını iddia eden Zaharova, “Bunun yanında muhalefetten kimlerle temas etmemiz lazım diye bilgi istediğimiz zaman henüz yanıt alamıyoruz. Biz bu iletişime açığız, ama buna rağmen hattın diğer tarafından ses yok” dedi. Suriye’de siyasi çözüm için 23 Ekim’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya gelen Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları görüşmesine de değinen Zaharova, “Taraflar arasında ortak uzlaşı noktasının ortaya çıkarılması hedefleniyordu. Ama bize göre bu sürecin başlagıcı” şeklinde konuştu.