Rusya Eski Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov’un kız arkadaşı Yevgeniya Vasilyeva, bakanlığa ait mülklerin satışında 3 milyar ruble (60 milyon dolar) yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle mahkeme tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Moskova Presnenski Mahkemesi, Vasilyeva ve 4 eski bakanlık yetkilisi ile ilgili son kararını açıkladı. Mahkeme kararına göre Vasilyeva 5, Yuri Grehnev 4, Maksim Zakutaylo 3 yıl 6 ay, İrina Yegorova 4 ve Larisa Yegorina 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar mahkeme salonunda elleri kelepçelenerek gözaltına alındı.

Mahkeme, Vasilyeva’nın 2012 yılından bu yana gözaltı süresini göz önünde bulundurarak 2,5 yıl cezaevinde yatmasına karar verdi.

Mahkeme 6 Mayıs’ta Vasilyeva’nın büyük çapta yolsuzluk yaptığına karar vermişti. Hakim Tatyana Vasyuçenko, Vasilyeva’yı 3 milyar rubleyi hortumladığını gerekçe göstererek suçlu bulmuştu. Vasilyeva ile birlikte Hava Kuvvetleri’ne ait deponun Genel Müdürü Zakutaylo, Savunma Bakanlığı çalışanları Yegorova, Grehnev ve Yegorina da büyük çaplı yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulundu. Mahkeme, Vasilyeva’nın Savunma Eski Bakanı Serdyukov’u kandırdığı ve güvenini kötüye kullandığını da kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yolsuzluk davası nedeni ile Kasım 2012’de görevinden aldığı Serdyukov, Ocak ayında Moskova Presnenski Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Eski bakan görev yaptığı dönemde Savunma Bakanlığı’na ait mülklerin satışında yolsuzluk yapıldığı gerekçesi ile görülen davada görevi ihmalle suçlanıyor.

Rus basınına göre savcılar Vasilyeva başta olmak üzere 4 zanlıya 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmesini istiyor. Nihai mahkeme kararının 3 gün sonra açıklanacağı ifade edildi. Vasilyeva’nın avukatı kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

Ocak ayında mahkemeye çıkarılan Serdyukov görev yaptığı dönemde Savunma Bakanlığı’na bağlı Oboronservis kurumunda satılan konut ve gayrimenkullerle ilgili, “Bununla ilgili toplantılar yapıldı. Bu binaların büyük bir kısmı gereksizdi. İçinde restorasyon firmalarının da bulunduğu şirketlerin bir çoğu iflasın eşiğindeydi. Biz bu şirketleri batmaktan kurtarmak için özelleştirdik.” açıklamasında bulunmuştu.

Olayların yaşandığı dönemin başlangıcında, satılacak ya da özelleştirilecek şirketlerle ilgili ellerinde bir liste olmadığını belirten Eski Savunma Bakanı, “Bazı ince ayarlarla ilgili talimatlar verdim. Daha sonra bu tesislerin onaylanmasıyla ilgili danışma toplantıları düzenledik. Bakanlığın gereksiz harcamalarını azaltmak için 2007’nin ikinci yarısında Rusya Devlet Başkanıyla da mutabakata varmıştık.” savunması yapmıştı.

Serdyukov, Oboronservis kurumunda yeni inşa edilen konut ve gayrimenkullerle ilgili 3 milyar rublelik yolsuzluk iddiaları yüzünden görevinden alınmıştı. Savunma Bakanlığı’nda ortaya çıkarılan skandal olayla ilgili yine bakanlığa bağlı Ekspert ticari destek merkezi Başkanı Yekaterine Smetanova ve eşi, aynı zamanda Hava Kuvvetleri’ne ait deponun Genel Müdürü Maksim Zakutaylo göz altına alınmıştı. Yolsuzluk olayının ana “kahramanı” olarak bilinen Savunma Bakanlığı’nın Mülk Dairesi eski başkanı Vasilyeva, Serdyukov’un kız arkadaşı olarak da tanınıyor.

Serdyukov, konut projelerinde ortaya çıkan 3 milyar rublelik yolsuzluğun soruşturulabilmesi için Kasım 2012 tarihinde görevden alınmıştı. Daha sonra yapılan açıklamalarda, Savunma Bakanlığı’ndaki yolsuzluk rakamının 13 milyar rubleye çıktığı ifade edilmişti.