Rusya eski Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov’un kız arkadaşı Yevgeniya Vasilyeva ile ilgili yolsuzluk davasında karar çıktı. Mahkeme bakanlığa ait taşınmazların satışında 3 milyar ruble (60 milyon dolar) yolsuzluk yapıldığına karar verdi. Vasilyeva ile birlikte hava kuvvetleri çalışanı bir ve Savunma Bakanlığı'ndan 3 kişi yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulundu. Mahkeme, Vasilyeva’nın Savunma eski Bakanı Serdyukov’u kandırdığı ve güvenini kötüye kullandığını da kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yolsuzluk davası nedeni ile Kasım 2012’de görevinden aldığı Serdyukov, Ocak ayında Moskova Presnenski Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Eski bakan görev yaptığı dönemde Savunma Bakanlığı’na ait taşınmazların satışında yolsuzluk yapıldığı gerekçesi ile görülen davada görevi ihmalle suçlanıyor.

Rus basınına göre savcılar Vasilyeva başta olmak üzere 4 zanlıya, 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmesini istiyor. Mahkeme nihai kararını 3 gün sonra açıklanacak. Vasilyeva’nın avukatı kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

Ocak ayında mahkemeye çıkarılan Serdyukov görev yaptığı dönemde Savunma Bakanlığı’na bağlı Oboronservis kurumunda satılan konut ve gayrimenkullerle ilgili, “Bununla ilgili toplantılar yapıldı. Bu binaların büyük bir kısmı gereksizdi. İçinde restorasyon firmalarının da bulunduğu şirketlerin bir çoğu iflasın eşiğindeydi. Biz bu şirketleri batmaktan kurtarmak için özelleştirdik.” açıklamasında bulunmuştu.

Serdyukov, konut projelerinde ortaya çıkan 3 milyar rublelik yolsuzluğun soruşturulabilmesi için Kasım 2012 tarihinde görevden alınmıştı. Daha sonra yapılan açıklamalarda, Savunma Bakanlığı’ndaki yolsuzluk rakamının 13 milyar rubleye çıktığı ifade edilmişti.