Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Rusya Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitaliy Naumkin, Rus jetlerinin 30 Eylül’den bu yana devam eden operasyonlarında IŞİD ve El Nusra Cephesi gibi terör örgütlerini vurduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) Suriye operasyonları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Naumkin, “Rusya, Suriye’de Özgür Suriye Ordusu’nu vurmuyor. Rusya yönetimi ÖSO’nun terör örgütü olmadığını açıkladı. ÖSO ile temas kuruluyor. Ancak Rus jetleri sadece IŞİD’e saldırmıyor. Aynı şekilde El-Nusra Cephesini de vuruyor. Diğer azınlıkları- Hıristiyanları, Alevileri, Dürzîleri yok etmeye çalışan aşırı pozisyonlarda olan gruplara da saldırıyor. Askeri operasyonunu yapan askerlerimiz bilgilidir bu konuda. Ama barışçıl muhalefete, hele sivil halka ve hatta Özgür Suriye Ordusunun silahlı gruplarına saldırmıyor.” dedi.

RUS JETLERİ TÜRKMENLERİ VURUYOR MU?

Rusya’nın Suriye’de Türkmenleri vurduğu yönündeki açıklamalara cevap veren Naumkin, “Rusya böylesine aptalca bir harekette neden bulunsun? Suriyeli Türkmenler ve Arap Türkmenler aynı Türklerdir. Bu konuda Türkiye halkının hassasiyetini anlıyoruz. Ancak şunu da düşünmek gerekiyor. Teröristin milleti yok. İŞİD’te veya El-Nusra Cephesinde onların saflarında Türkmenler de savaşıyorsa, o zaman belki de birileri ölmüştür. Ama onların arasında Ruslar da var. Kendi isteğiyle oraya mücahit olmak için gittiler. Bir sürü Rus var aralarında. Ve sadece Müslümanlardan değil. Mesela aralarından Çeçenler, Tacikler, Özbekler, Tatarlar ve Ruslar da var. Çok acımasızdırlar ve İŞİD’in bayrağı altında savaşmayı tercih ettiler.” değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD altına giren Türkmenler ya da başka milletten insanların ölmüş olabileceğini ifade eden Rus bilim adamı şu ifadeleri kullandı: “Yani biz onları öldürdüysek, kendi insanımızı da öldürdük. Ama sivil insanları ve özellikle bazı etnik gruplar veya İŞİD’in bayrağı altında hareket etmeyen laik grupları bile Rusya askeri saldırıların hedefi olamaz. Çünkü olması saçma olurdu bunun için hiç nedeni de yoktur. Ama Çeçen, Türk, Rus, Amerikan, Pakistanlı, Yemenli gibi bir terörist öldüyse, biz zaten özellikle İŞİD’in saflarında savaştığı için onlara da saldırıyoruz. Böyle insanlar bizim rahatımızı bozmasınlar diye. Bizim ve sizin rahatınız yerinde olsun diye.”