Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, P5+1 ülkeleri ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmanın tarihi öneme sahip olduğunu söyledi. Puşkov, böylece Tahran’a yönelik bir askeri operasyonun da önüne geçildiğini söyledi.

Ortadoğu’nun, dünyanın en istikrarsız bölgesi olduğuna değinen Puşkov, “IŞİD terör örgütü, Arap Baharı ve ABD’nin siyasi planları iç çatışmalara neden oldu ve Tunus’tan Pakistan’a kadar terörizmi güçlendirdi.” dedi.

İran’ın nükleer enerjiyi sadece barışçıl amaçlı kullanmasını sağlayacak anlaşmanın bölge ülkeleri (Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır) üzerinde de muhtemel nükleer silah edinme yolundaki tartışmaları engelleyeceğini belirten Puşkov, yaptırımların kaldırılmasının da önemli sonuçların olacağına değindi.

Nükleer anlaşma öncesi ABD’nin İran’a yönelik savaş ihtimalini de düşündüğünü de hatırlatan Puşkov, “İsrail’in ABD’nin desteği olmadan tek başına İran’a herhangi bir operasyon kabiliyeti yok…” değerlendirmesinde bulundu.