Rusya’nın Güney Akım doğalgaz boru hattını iptal etmesi ve Ukrayna üzerinden transit geçişi 2019’da sonlandıracağını açıklaması Türk Akımı’nı güçlendirmeye başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk Akımı’nın Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağlayacağını söyledi.

Güney Akım’la ilgili problemin tamamı ile sonlandırıldığını yineleyen Lavrov, “Avrupalı ortakla sadece sözde bir kısım adımlar atmışsa, Rusya’nın uzun vadeli taahhütlerini sürdürmesi imkansız. Dolayısı ile Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili proje de sonlandırıldı. Transit ülkelerin sorunlarından arındırılmış olarak yeni hattın Avrupa enerji güvenliğine katkı sağlamasını ümit ediyoruz.” dedi.

Rusya’nın alternatif bir proje önerdiğini kaydeden Lavrov, “Türk Akımı olarak nitelenen proje önerdik. Burada Avrupa’nın çıkarları var. Proje ile ilgili tartışmalar da sürüyor.” bilgisini verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Aralık’ta yaptığı Türkiye ziyaretinde Güney Akım’ın iptal edildiğini, Türkiye üzerinden Yunanistan sınırına ulaşacak yeni bir hat için çalışacaklarını açıklamıştı.

Türk Akımı, Karadeniz’in altından geçtikten sonra Yunanistan sınırında kurulacak terminale ulaşacak. 63 milyar metreküplük doğalgazın 13 milyar metreküpünü Türkiye kendi iç kullanımı için alacak. Kalan 50 milyar metreküp Avrupa’ya gidecek.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la Türk Akım’ı ile ilgili çalışmaları değerlendirdi. Novak, 2019’da Ukrayna transit anlaşmalarının sona ereceğini, Avrupalı müşterilerin Türk Akım’ı üzerinden doğalgaz alımı yapabileceklerini söyledi.

Gazprom Başkanı Miller de daha önce yaptığı açıklamada, zamanın daraldığını Avrupa'nın Rusya’dan doğalgaz alımı yapmak istiyorsa Türk sınırından alım için bir an önce projelerini uygulamaya koymaları gerektiğini ifade etmişti.