Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 'Türk Akımı' ile ilgili metnin henüz hazır olmadığını söyledi. Rus Bakan, “Kurumlar arasında, hükümetler arası sözleşme metninin hazırlık çalışmaları devam ediyor.” dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye’nin 'Türk Akımı' ile ilgili hükümetler arası anlaşmayı temmuz sonundan önce imzalayacağını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Bakü’de yapılan görüşme çerçevesinde ilk izinlerin verildiğini ifade eden Novak, “Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi ve karasularında mühendislik çalışması yapılması ile ilgili izin tamam. Gelecek aşama, hükümetler arası anlaşmanın hazırlanması gerekiyor. Biz, gelecek ay sonundan önce metin üzerinde anlaşmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

BLOOMBERG: TÜRK AKIM SÖZLEŞME İMZALANMASI EKİM’E KADAR ERTELENEBİLİR

Bu arada, Bloomberg Ajansı'na konuşan kaynakların iddiasına göre, sözleşmenin imzalanması ekim ayına kadar ertelenebilir. Ajansın kaynaklarına göre eğer taraflar doğalgaz fiyatı konusunda anlaşırsa, bu durumda anlaşma gelecek yıl olabilir. Konuyla ilgili Bloomberg Ajansı'na Gazprom ve Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı açıklama yapmayı reddetti.
Türkiye’nin, Türk Akımı’nın sadece bir kısmını kapsayan mühendislik çalışmaları ile ilgili izinleri vermesi, doğalgaz indirimi ile ilgili henüz anlaşmanın sağlanamaması, Yunanistan’la anlaşma sağlanmasına rağmen diğer ülkelerin Türk Akımı konusunda isteksiz davranmaları Kremlin’de strateji değişikliğine neden olmuştu. 27 Haziran’da Putin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller’i Ukrayna üzerinden transit geçişin 2019 sonrasında da devam etmesi için görüşmeleri başlatmakla görevlendirmişti.