Avrupa Birliği Rusya Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Güney Akım yerine inşa edilecek Türk Akımı’nın tüm tarafların çıkarına uygun olduğunu, Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Macaristan, Sırbistan ve Makedonya’nın proje ile ilgilendiğini ve doğrudan kendi şirketleri aracılığı ile projeye katılmak istediklerini söyledi.

Düşünce kuruluşu Valday Kulübün Berlin’de düzenlediği toplantı vesilesi ile değerlendirmede bulunan Çijov, “Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Moskova ziyareti öncesi Macaristan, Türkiye, Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya dışişleri bakanları Budapeşte’de bir araya geldi. Türk Akım’ının Avrupa’ya ulaşımı konusunu ele aldı. Projeye dahil olmalarının kendi çıkarlarına uygun gördükleri açık.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta gerçekleşen Ankara ziyaretinde Gazprom ve BOTAŞ arasında Türk Akımı ile ilgili memorandum imzalandı. Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak Türk Akımı’nın kapasitesinin 63 milyar metreküp olması planlanıyor. Bu rakamın 13 milyar metreküpü Türkiye’de kalırken, 50 milyar metreküpü Yunanistan sınırında oluşturulacak enerji dağıtım merkezine ulaştırılacak.

Ukrayna üzerinden sevkiyatı 2019’da sonlandıracağını açıklayan Rusya, Avrupa ülkelerinden geliştirecekleri projelerle Yunanistan sınırından doğalgaz alımı yapmalarını istiyor.

Türk Akımı inşaat çalışmalarını Gazprom Russkaya şirketi gerçekleştirecek. Türk Akımı’nın eski hat üzerinden Karadeniz’in altından 660 kilometre ve Türkiye topraklarında da 250 kilometre uzunluğunda olması planlanıyor. 19 milyar doları bulması beklenen Güney Akım’ın ilk ayağından 2016 sonunda Türkiye alım yapmaya başlayacak.

Türk Akımı’nın gerçekleşmesi ise Yunanistan’ın vereceği karara bağlı. Atina’nın olumlu cevap vermesi durumunda proje hızla uygulamaya konulacak. Yunanistan Başbakanı Çipras, Moskova ziyaretinde yeni doğalgaz boru hattının Avrupa Birliği ve Yunanistan yasalarına uygun olması gerektiğini ifade ederken, Türk Akım’ı isminin de kulaklarına hoş gelmediği eleştirisinde bulunmuştu.