Hazar enerji kaynaklarını Avrupa’ya taşıması planlanan Nabucco doğalgaz boru hattı ile Güney Akım doğalgaz boru hattı arasında yaşanan rekabet yeni projelere yansıdı. Rusya, Güney Akım’ı sonlandırarak Türk Akım’ı projesini gündeme alırken, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde 17 Mart’ta temel atılacak.

Rusya’nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Avrupa’nın Türk Akım’ı konusunda ikiye bölündüğünü, ancak bütün ülkelerin projenin tartışılması ve bir kısım adımların atılması gerektiğinde hemfikir olduğunu söyledi.

Interfax’a konuşan Çijov, “Doğal olarak, Güney Akım’dan doğalgaz almak isteyen ülkeler, özellikle Güney Avrupa ülkeleri sorunun en iyi şekilde çözülmesini bekliyor. Onlar Türk Akım’ına dahil olmaları durumunda Yunanistan’dan nereden projenin başlayacağını merak ediyor.” dedi.

Bulgaristan hükümetinin de öncelikleri konusunda henüz karar veremediğini ifade eden Çijov, “Güney Akım’ın iptalinin ardından TANAP üzerinden gelecek Azeri doğalgazı ile açığı kapatmak istiyorlar. Ancak TANAP’ın karlılığı konusunda sorunlar var…” eleştirisi getirdi.

TANAP’ın Azerbaycan’dan çıkacağını, Gürcistan’ı geçeceğini ve sonrasında da tüm Türkiye’yi geçerek Avrupa’ya ulaşacağını kaydeden Çijov, “Bunun anlamı İstanbul Boğazı’nın altından da boru hattı döşenmesi gerekiyor. Bu mali açıdan da teknik açıdan da çok sorunlu.” ifadelerini kullandı.

TANAP projesi ile Azerbaycan doğalgazının 2019’da Avrupa’ya ulaşması planlanıyor. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco’nun iptal olmasının ardından Türkiye için öncelikli projenin TANAP olduğunu açıklamıştı. Başlangıçta 16 milyar metreküp kapasitesi olacak hattın daha sonra 24-31 milyar metreküpe çıkarılması öngörülüyor.

Türk Akım’ında kapasitenin 63 milyar metreküp ve maliyetin de yaklaşık 20 milyar dolar olması öngörülüyor. Maliyetlerin 18-19 milyar doları Karadeniz’in altından geçecek kısım için harcanacak.

Ankara’nın Türk Akım’ı konusunda Rusya kadar aceleci olmadığı biliniyor. Rus doğalgazının Karadeniz’in altından geçerek Trakya’da Türkiye topraklarına çıkması ve sonrasında Yunanistan sınırında aktarma merkezine ulaştırılması öngörülüyor. Türkiye 2016 sonunda ilk doğalgaz sevkiyatın başlayacağı proje ile ilgili takvim konusunda endişeli.