Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, terör örgütü IŞİD’le mücadele için Türkiye ve diğer ülkelerin çabalarını tek koordinasyonda birleştirmeleri ve aynı hedefe vurmaları önerisinde bulundu.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Zaharova, IŞİD’le mücadele bağlamında Moskova’nın önerisini hatırlattı. Ankara’nın da bu koordinasyonda yer alması gerektiğine inandıklarını söyleyen Rusya Dışişleri Sözcüsü, Türkiye dahil uluslararası kamuoyunun IŞİD’le mücadeleye yönlendirilmesinden yana olduklarını belirtti.

Zaharova, “IŞİD’ten kaynaklanan büyük bir tehlike var. Burada konu Ortadoğu ve Kuzey Afrika. Gerçi etki alanı artıyor ve bahsettiğim bölgelerin çerçevesi dışına çıktı.” dedi.

Moskova’nın bu tehlikeler bağlamında IŞİD’le mücadele eden tarafları bir araya gelmesi önerisinde bulunduğunu hatırlatan Rusya Dışişleri Sözcüsü, “Türkiye dahil IŞİD’le mücadele eden ülkelerin güçlerini koordine etmesini öneriyoruz. Bu mücadelenin etkili olması için atılan tüm adımların birleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

IŞİD’le mücadeleyi ilginç bir örnekle anlatan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Bir hedefe sırayla vurursak etkisi az olur. Fakat o hedefe hepimiz aynı anda derhal ve birlikte vurursak etkisi daha güçlü olur. Bu ikinci varyasyonun çalışması için çabaları birleştirmek lazım, bilgi alışverişinde bulunmak, ortak mücadele stratejisini oluşturmak lazım. Biz bunun çalıştırılması gereken tek mekanizma olduğuna inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu öneriyi sadece Moskova’dan geldiği için karşı konulmaması gerektiğini vurgulayan Zaharova, “Çünkü tüm varyasyonlar denendi. Hava saldırıları denendi, karadan mücadele denendi, herhangi bir güçten yana davranmak, herhangi bir gücü kullanmak denendi. Her şey denendi. Şimdi ise böyle girişim, plan var. Bu çok basit. Bu aynı zamanda çabaların koordinasyonu talep ediyor, aynı zamanda da ne olursa olsun özel hırslardan vazgeçilmesi gerektiğini talep ediyor. Umarız ki önerimize sadece karşılık alırız, aynı zamanda da bu mekanizma çalışır.” çağrısı yaptı.