Rusya Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Ukrayna’da Amerikan askerlerinin felaket olabileceği uyarısında bulundu. Rusya, Ukrayna’nın Lviv bölgesinde 300 Amerikan askeri olduğunu iddia ederken, Kiev yönetimi, herhangi bir yabancı askerin bulunmadığını savunuyor.

ABD Kongresi’nin, Ukrayna askerlerinin eğitim ve donatımı ile ilgili 1 milyar dolarlık fon ayrılması konusunda çalışma yaptığını kaydeden Çurkin, “Edindiğimiz bilgilere göre Lviv bölgesine 300 Amerikalı asker kaydırıldı. Bu askerler, Amerikan silahlarının kullanımı konusunda Ukraynalı askerlere eğitim verecek. Ancak şunu biliyoruz ki, Amerikan askerleri bulunduğu yerde sıkıntı beklenir.” eleştirisi getirdi.

Çurkin, Mihail Saakaşvili’nin cumhurbaşkanı olduğu dönemde Güney Osetya krizi ile bağlantılı olarak benzer bir adımın atıldığını ve 127 Amerikalı askeri danışmanın Gürcistan’da görev yaptığını hatırlattı.

Gürcistan’da Amerikan askerlerinin çatışma, kan ve korku getirdiğini vurgulayan Çurkin, “Sadece sorumsuz politikacılar bu yöndeki senaryoların sonuçlarını göremez.” uyarısında bulundu.

Rus diplomat, Normandiya ve Minsk Formatı’ndaki görüşmelerde Ukrayna krizinin çözümüne yönelik gelişmeler sağlandığını, ancak Kiev’in askeri pozisyonunu güçlendirmeye yönelik adımların endişe uyardığını vurguladı.