Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna’nın yeraltı depolarında kışı geçirecek yeterli doğalgazı olmadığını söyledi.

2015’in üçüncü çeyreğinden itibaren indirim konusunda Rusya ile anlaşma sağlayamayan Ukrayna, Avrupa üzerinden doğalgaz alımı yapıyor. Ukrayna yönetimi son olarak G7 ülkelerinden Rusya’dan “ön ödemeli” program çerçevesinde kış için alacakları doğalgazın finansmanının sağlamalarını istediği kaydedilmişti.

Sonbaharın yeni girmesine rağmen Ukrayna’nın yeraltı doğalgaz depolarında olması gerekenden yüzde 25 daha az doğalgaz olduğunu ifade eden Medvedev, “Ukrayna’nın 19 milyar metreküpe ihtiyacı var. Şu an 14-15 milyar metreküp doğalgaz var. Ukrayna doğalgaz depolamalarını sağlıklı yapmalı. Aksi takdirde kış aylarında yine sorun çıkabilir.” uyarısında bulundu.

Ukrayna’nın Avrupa’dan aldığı doğalgaza Rusya’nın fiyatına göre 20-30 dolar daha fazla ödediğini belirten Medvedev, “Avrupa Birliği ülkelerinden ters akımla alınan doğalgaz 20-30 dolar daha pahalı. Biz Ukraynalı ortaklarımıza bin metreküp için 247 dolar önerdik. Bu rakamı neden reddettiklerini tam olarak anlamıyorum.” ifadelerini kullandı.