Rusya’nın Avrupa’ya transit sevkiyatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiği Ukrayna ile doğalgaz krizinde ilerleme sağlandı. Moskova, 1 Nisan’da “kış paketi” dolacak olan Ukrayna’ya ikinci çeyrekte de indirimli doğalgaz vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile 2015’in ikinci çeyreğinde Ukrayna’nın alacağı doğalgazın ilk çeyreğe göre bin metreküp için 50-80 dolar daha düşük olacağını söyledi.

Brüksel’de gerçekleşen Rusya-AB-Ukrayna görüşmelerinin ardından Rossiya-24’e konuşan Novak, “Doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyatları dikkate alınıyor. 2014 ortasından bu yana petrol fiyatları düştü. İkinci çeyrek için fiyatlar 50-80 dolar daha düşük olur.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında 2009’da imzalanan ve 10 yıl süresi bulunan doğalgaz anlaşmasında fiyat belirleme formülünün revize edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Novak, geçmiş 9 aylık petrol fiyatlarının dikkate alındığını söyledi.

Kiev halen kış paketi ile aldığı 100 dolarlık indirim çerçevesinde bin metreküp için Rusya’ya 329 dolar ödüyor. Kış paketi ile ilgili ek anlaşmanın süresi 31 Mart 2015’de doluyor. 1 Mart’tan itibaren Ukrayna için ön ödemeli anlaşma çerçevesinde bin metreküp için 348 dolar ödeme yapması gerekecek. Rusya bu rakamın 250 doların altına çekilmesine olumlu bakıyor.

AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini, Rusya ve Ukrayna arasında anlaşmanın sağlanmasını ve enerji alanında tansiyonun düşmesini ümit ettiklerini söyledi.
Novak, Ukrayna’nın cezalarla birlikte biriken borcunun da 2,477 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Ukrayna doğalgaz tedarikinin sadece yüzde 30’unu Rusya’dan yapmaya başladı. Kiev bin metreküp için 50 dolar daha düşük olan Avrupa arzından geri alım yapıyor. Ukrayna Ocak-Şubat aylarında ithal ettiği 4,1 milyar metreküplük doğalgazın 2,3 milyar metreküpünü Avrupa’dan aldı.