Polonya eski Dışişleri Bakanı Andrzej Olechowski, Rusya’nın Ukrayna’ya açık savaş ilan etmesi durumunda, Polonyalıların bavullarını toplayıp Avustralya’ya kaçacağını söyledi.

Ukrayna’nın silahlandırılmasının büyük yanlış olacağı uyarısında bulunan Polonyalı diplomat, Batılı ülkelerin Rusya ile ilgili stratejilerini de “akıldan yoksun” olarak eleştirdi.

Polonya’nın TVN24 kanalına konuşan Olechowski, “Rusya, Ukrayna ile herhangi bir savaşa hazırlanmıyor. Böyle olursa o zaman tüm Polonyalılar çantalarımızı toplayıp, Avustralya’ya kaçmalıyız.” önerisinde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik açık bir savaşa girerek “intihar” etmeyeceğini belirten Polonyalı diplomat, “Rusya bunu istemez. Ben onların savaş isteyeceğini düşünmüyorum… Silahları göndererek bunu başarabilir miyiz? Silah sevkiyatı savaşa açılan yol.” eleştirisi getirdi.

Avrupa’da entelektüellerin Rusya stratejisi geliştirme konusunda başarısız olduğunu savunan Olechowski, “Batının stratejisi aptalca görünüyor. Aynı hareketleri tekrar ederek farklı sonuçları almayı bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Şubat 2014’de Maydan Devrimi’nin ardından Kiev’de iktidara gelen yönetimi Washington’la birlikte Polonya yönetimi de destekliyor. Bir kısım Polonyalı siyaset adamları ise gelişmelerden rahatsız. Polonya Başbakan Yardımcısı Janusz Piechocinski de geçen hafta yaptığı açıklamada Kiev yönetiminin istikrarlı bir siyasi yönetim kurabileceğinden endişeli olduğunu söylemişti.