Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Ortadoğu’da sadece terörle mücadele simülasyonu yaptığını söyledi.

Rossiya-24 televizyonuna açıklamada bulunan Zaharova, “Maalesef uluslar arası koalisyonun terör örgütü IŞİD’le mücadelesi gösteri ve simülasyondan ibaret. Öncelikle IŞİD sadece büyümeye devam ediyor. İkinci olarak, koalisyonun başarılı bir proje önermiyor.” eleştirisi getirdi.

Ortadoğu’da tüm terör örgütleri ile mücadelede Rusya’nın diyaloga hazır olduğunu kaydeden Zaharova, “Suriye ordusu, Kürt güçleri ve teröre karşı mücadelede eden diğer grupların güçlerinin koordinasyonu yerine, biz koalisyon güçlerinin ‘dost ve düşman’ oyununu izliyoruz…” dedi.

Washington’ın Suriye sorunun çözümünde Rusya’nın pozisyonuna kulak vermesi gerektiğini ifade eden Zaharova, “Rusya başından bu yana Arap Baharı’nın herhangi bir demokrasi getirmeyeceği ve sadece radikal güçlerin büyümesini tetikleyeceği uyarısı yapıyor.” hatırlatmasında bulundu.

KOALİSYON TERÖRLE MÜCADELEDE YETERSİZ

IŞİD ve El Nusra Cephesi’nin Batı’nın kelime hazinesine sadece iki yıl önce girdiğini vurgulayan Zaharova, “Biz bu konuda yıllardır konuşuyoruz. Terörist organizasyonlar demokratik dönüşümler adı altında var oldu. Şimdi bizim terör tehdidi ile ortaya çıkan ortak bir problemimiz var. Washington öncülüğündeki Batılı ülkelerin de bunun üstesinden gelme konusunda yetersiz…” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın Suriye’ye askeri desteğini artırması ile yeniden gündeme oturan Suriye krizinin çözümü ile ilgili Rusya ve ABD Savunma Bakanlıkları uzun aradan sonra ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ay sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için New York’a yapacağı ziyarette ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyor. Putin-Obama zirvesi Suriye krizinin çözümüne yönelik önemli bir adım olacak.