Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahlanma Kontrol Dairesi Başkanı Mihail Ulyanov, zayıf buldukları gerekçesi ile Uluslararası Silah Ticaret Anlaşması’nı imzalamayacaklarını açıkladı.

Anlaşmanın tüm artı ve eksilerini değerlendirdiklerinde katılmama kararı aldıklarını ifade eden Ulyanov, "Bizim buna katılmamız gerektiğini düşünmüyoruz. Kimse 20-30 yıl içinde anlaşmanın ne şekilde olacağını kimse öngöremez." dedi. Ulyanov, 24 Aralık 2014’te yürürlüğe giren anlaşması için başarı dileklerini sundu.

Batı Avrupa, Rusya, Kuzey Avrupa ve Amerika’da ihracat kontrol sistemleri olduğunu hatırlatan Rus yetkili, anlaşmaya karşı olmadıklarını, sadece Rusya için gerekli görmediklerini ifade etti.

Uluslararası Silah Ticaret Anlaşması çok taraflı olarak konvansiyonel silah ticaretini düzenliyor. Anlaşma ilk olarak 2 Nisan 2013’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Uzun süre müzakerelerin sürdüğü anlaşmaya Rusya, Çin ve diğer 23 ülke çekimser oy verirken, Suriye, Kuzey Kore ve İran karşı yönde oy kullanmıştı. Anlaşma 24 Aralık 2014’te yürürlüğe girdi.

Toplamda 70 milyar doları aşan toplam ticaret hacmini organize eden sözleşme, ambargo uygulanan ülkelere silah satışının yasaklanması, soykırım, insanlığa karşı suç ya da terörizm için kullanılabilecek silahların sevkiyatına izin verilmemesi gibi maddeler içeriyor.