Rusya ve ABD savunma bakanları, Ukrayna krizi nedeni ile kesilen doğrudan görüşmelere yeniden başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşmede iki ülke bakanları, Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov iki bakan arasında yapılan görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ordular arasında doğrudan diyaloğun yeniden tesis edilmesi ve istişarelerin sürdürülmesi konusunda anlaştılar.” dedi.

Görüşmenin 1 saat kadar sürdüğünü belirten Konşenkov, “Genelde Bakanlar Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri ele aldı. Özelde Suriye ve Irak değerlendirildi. Uluslararası terörizmle mücadelede, ikili ve çok yönlü çabaların koordine edilmesi üzerinde duruldu.” bilgisini verdi.

Rus yetkili, tarafların görüşlerinde büyük yakınlık ya da örtüşme olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

Rusya ile ABD orduları arasında görüşmelerin yeniden canlandırılması konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye öneride bulunmuştu. Kerry de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ordular arasında görüşmelerin en kısa sürede başlamasını umduğunu dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da ABD ile diyalog kurmayı hiçbir zaman geri çevirmediklerini, Suriye dahil iki tarafı da ilgilendiren tüm konularda diyaloğa açık olduklarını belirtmişti.