ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de gerçekleşen hava operasyonlarında güvenliğin sağlanması için Rusya’ya yaptıkları işbirliği teklifine olumlu yanıt aldıklarını açıkladı.

Interfax’a göre, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Suriye’de hava operasyonlarında uçuş güvenliğinde işbirliği ile ilgili aldıkları resmi cevabı değerlendirmeye başladıklarını kaydeden Cook, hafta sonunda Rus askeri yetkililerle yeni bir görüşme yapılabileceğini söyledi.

Rusya ve ABD’den askeri yetkililer 1 Ekim’de Washington’ın talebi üzerine düzenledikleri video-konferans toplantıda, Suriye’de hava operasyonları yapan Rus ve Amerikan uçakları arasında herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için koordinasyonu ele almıştı.

Rus jetleri 30 Eylül’den bu yana Suriye yönetiminin talebi üzerine 50’den fazla savaş uçağı ile terör örgütü IŞİD hedeflerine bomba yağdırıyor. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı İgor Makuşev, 300’den fazla militanın öldürüldüğünü açıkladı. Hazar Denizi’nden 1500 kilometre mesafeden Suirye’de IŞİD hedeflerini füzelerle vuran Rusya’nın terör örgütü IŞİD’in komuta merkezleri ve lojistik altyapısına önemli kayıplar verdirdiği belirtiliyor.

RUS JETLERİNDEN ABD’YE ENGELLEME

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Suriye ve Irak’ta Eylül 2014’den bu yana hava operasyonları gerçekleştiriyor. ABD özellikle Suriye’de hava uçuşlarında Rus uçakları için güvenli mesafe oluşturulacağını açıklamıştı.

Önceki gün İncirlik Üssü’nden havalanan iki ABD jetinin Rakka yakınlarında IŞİD hedeflerini vurmaya giderken, Rus jetleri ile güvenli mesafeyi korumak için görevi iptal ettikleri ve rota değiştirmek zorunda kaldıkları iddia edilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki ülke güçlerinin Suriye’de karşı karşıya gelmemesi konusunu ele almış, ancak somut bir karar alamamıştı.