Rusya ve Çin savaş gemileri Japon Denizi’nde ortak askeri tatbikata başladı. 28 Ağustos’a kadar devam edecek tatbikata iki ülkeden 22 savaş gemisi, 20 uçak, 40’tan fazla amfibik araç ve 500’ün üzerinde denizci katılıyor.

Rusya Doğu Askeri Birliği Sözcüsü Roman Martov, “Ortak Deniz II 2015” tatbikatının tarih içinde Rusya ve Çin’in ortak gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikat olduğunu açıkladı.

Tatbikatın aktif aşamasına 24 Ağustos’ta geçileceğine değinen Martov, “Denizaltı, uçaksavar ve diğer savunma operasyonları uygulanacak. Hava, deniz ve sualtı hedeflerine yönelik simülasyonlar yapılacak. İki askeri birlik koordinasyon çalışmalarını test edecek.” dedi.

Rusya ve Çin “Ortak Deniz I 2015” tatbikatını Nisan ayında ilk kez Akdeniz’de gerçekleştirmişti. Sonrasında Rusya ve Çin donanmaları beş ayrı küçük çaplı ortak tatbikat yaptı.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ve NATO arasında yükselen tansiyon ve tatbikatların yoğunlaşması dikkat çekiyor. Rusya’nın sadece 2015’de 4 bin civarında farklı büyüklüklerde tatbikat öngörürken, NATO’nun 270 ayrı tatbikat planı var.

Japon Denizi'nin Rusya, Japonya, Kuzey ve Güney Kore'ye kıyısı bulunuyor. Çin ve Rusya orduları daha önce bu denizde ortak tatbikat düzenlememişti.

Sözcü Martov, Rusya ve Çin deniz tatbikatının herhangi bir potansiyel düşmana karşı olmadığını, iki ülke arasında donanmaların birlikte çalışma potansiyelinin artırılması olduğunu söyledi.