Ukrayna krizi nedeni ile Batı ile sorunlu ilişkiler yaşayan Rusya, Çin’le askeri ve ekonomik alanda ilişkileri güçlendiriyor. Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yılı törenleri için Moskova’da Kızıl Meydan’da Rus ordusu ile birlikte yürüyen Çin askerleri bugün Karadeniz’de ortak deniz tatbikatına başladı.

Rusya-Çin Deniz İşbirliği-2015 askeri tatbikatına Rusya’nın Karadeniz kenti Novorossisk açıklarında start verildi. Tatbikatın aktif aşamasında Çin savaş gemileri Rus savaş gemileri ile birlikte ilk kez Akdeniz’e inecek. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov tatbikatın 21 Mayıs’a kadar süreceğini ve iki ülkeden 10 savaş gemisinin katılacağını açıkladı.

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Fedotenkov ve Çinli meslektaşı Du Jinchen açılış töreninde yaptıkları konuşmada, ortak tatbikatın iki ülke deni kuvvetleri arasında pratik işbirliğinin geliştirilmesi ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Ortak tatbikatın bölgede yaşanan siyasi gelişmelerle bağlantılı olmadığına dikkat çeken komutanlar, herhangi bir üçüncü ülkenin de hedeflenmediğini belirtti.

Rus ve Çinli komutanlar harita üzerinde belirlenen alanlarda çok sayıda ortak görevleri yerine getirecek.

Rusya ve Çin’in Akdeniz’de birlikte yapacakları tatbikat NATO’nun eski Sovyet ülkelerine doğru ilerleyişine karşı bir gövde gösterisi olarak yorumlanıyor. Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını 2008’de tanıyan Rusya, 2014’de Kırım’ı kendi topraklarına katarak ABD ve NATO’nun ilerleyişine karşı adım attığı belirtiliyor.

Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait 2 firkateyn ve bir lojistik gemi 5 Mayıs 2015’de Türk boğazlarını geçerek Karadeniz’e girdi. Gemiler Rusya’nın 9 Mayıs Zafer Bayram’ı kutlamalarına denizden destek verdi. Bu Karadeniz açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.