Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Soçi’de bir araya geldi. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Lavrov, Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görevden ayrılması sonrası krizin çözüleceği düşüncesinin ütopyadan başka bir şey olmadığını söyledi.

Esed’in geleceği ile ilgili kararın Suriye halkı tarafından verilmesi gerektiğini, bunun için de Rusya ve Türkiye’nin herhangi bir anlaşma sağlamasının imkansız olduğunu kaydeden Lavrov, “Bizim belirli bir isimle ilgili uzlaşı sağlamamız mümkün değil. Çünkü Suriye yönetimi ya da kişisel olarak Cumhurbaşkanı Esed’le ilgili kararı Suriye halkı vermeli…” dedi.

Lavrov, Suriye'de farklı ülkelerden gözlemciler ve örgütlerin denetiminde şeffaf, demokratik ve adil bir seçim konusunda uluslararası toplumun destek vereceğini belirtti.

TERÖRLE MÜCADELEDE ESED’E DESTEK VERİLMELİ

Cumhurbaşkanı Esed’in görevi bırakması ile bölgenin terör tehdidinden kurtulacağı yönünde bir kısım ortakların ütopyaları olduğunu iddia eden Lavrov, “Beşar Esad, Suriye'nin başkomutanı konumunda ve Şam yönetimi terör tehditleri ile mücadele ediyor. Ayrıca Suriye ordusu, kara operasyonlarında çok daha iyi becerilere sahip. Bu nedenle, IŞİD ile mücadelede Suriye ordusu görmezden gelinemez.” ifadelerini kullandı.

"IŞİD’LE MÜCADELE KOALİSYONU YANLIŞ TEMELLERE OTURUYOR"

Terör örgütü IŞİD’le mücadele için oluşturulan koalisyonun yanlış temeller üzerine oturduğunu vurgulayan Lavrov, “Meşru olmayan yollar kullanılarak kötülükle savaşılamaz. Maalesef biz koalisyonun yanlış temeller üzerine kurulduğunu görüyoruz. Elbette bir terörle mücadele edilmesi prensibini paylaşıyoruz. Koalisyonun kullandığı metotlar uluslararası hukuka da aykırı.” diye konuştu.

Rusya ve Türkiye’nin Suriye’de siyasi sürece katkı sağlamaya istekli olduğuna işaret eden Lavrov, “Suriye’de sonuç hedefli siyasi barış sürecinin Haziran 2012’de Türkiye ve Suriye’nin katıldığı Birleşmiş Milletler himayesindeki anlaşmalar çerçevesinde desteklenmesi konusunda hemfikiriz.” dedi.

TÜRK AKIMI ENERJİ BAKANLARININ KONUSU

Türk Akımı ile ilgili bir soruya cevap veren Lavrov, görüşmede ele almadıklarını, bunun enerji bakanlarının gündeminde olduğunu söyledi. Ankara’da Rus Kültür Merkezi açıldığı bilgisini paylaşan Lavrov, gelecekte Rusya’da da Türk Kültür ve Bilim Merkezi açılacağını ifade etti. Rus bakan iki ülke arasında artan insani ilişkilerden de duyduğu memnuniyeti dile getirdi.