İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif 11 Ağustos’ta planladığı Türkiye ziyaretini ertelemesinin ardından Pazartesi günü Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelecek Zarif’in gündeminde Suriye krizi, IŞİD’le mücadele, nükleer anlaşma ve diğer ikili ilişkiler olacak.

Zarif’in Moskova ziyareti öncesi sert açıklamada bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması yönündeki çalışmalara karşı olduklarını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Türkiye’nin güvenliğini önemsediklerini ifade eden Abdullahiyan, “Suriye ve onu komşu ülkelerin güvenliği, ancak bazı oyuncuların terörizmi araçsal kullanmaktan vazgeçtikleri takdirde güvence altına alınmış olacak.” eleştirisi getirdi.

Suriye sorununda tek çözümün siyasi yöntemlerle olacağını hatırlatan İranlı diplomat, “Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasını, bu ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlali olarak görüyoruz. Soruna uluslararası hukukun çiğnenmeyeceği bir çözüm yolu bulunmalı.” çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, Suriye krizi başta olmak üzere küresel ve bölgesel konuların masaya yatırılacağı kaydedildi. İkili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, terörle mücadele ve enerji alanında ortak projelerin uygulanması gibi konular da ele alınacak.

İran’a yönelik yaptırımlar nedeni ile askıya alınan S-300 sevkiyatı ve petrol karşılığı takas anlaşması gibi teknik konuların da görüşmede ele alınması bekleniyor.

ABD’nin Suriye krizinin çözümüne yönelik yeniden askeri yöntemleri harekete geçirmesi üzerine bir haftadır Moskova’da Suriyeli muhaliflerle görüşen Moskova barış için yeni bir masa kurulmasını istiyor.

Suriye lideri Beşşar Esed’in kaderinin Suriye halkına bırakılmasını savunan Moskova, IŞİD terör örgütü ile mücadelede Irak ve Suriye yönetimleri ile birlikte Kürt temsilcilerinin ve bölge ülkelerinin dahil olduğu geniş katılımlı bir koalisyon kurulmasını talep ediyor.