Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Kızıl Meydan’da gerçekleşen 1 Mayıs Bahar ve Emek Günü kutlamalarına 100 binin üzerinde kişi katıldı. Ellerinde flamalar ve pankartlarla gelen halk geçen yıldan itibaren kutlamalara açılan Kızıl Meydan’ı doldurdu.

Rusya’da 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili Cihan mikrofonlarına konuşan vatandaşlar dünyada barış ve işçiler için de güzel bir yaşam temennisinde bulundu.

Rusya Komünist Partisi üyesi emekli Vasili Georgeviç, hava şartları nedeniyle bu sene katılımda biraz azalma olduğunu belirterek, “Ben Komünistim. Bugün burada daha fazla insan olmasını dilerdim. Daha fazla insanın bugünün önemini anlamasını isterdim. Halka iyilik ve güzellikler üreten işçilerin günü bugün. Bütün dünyada barış ve huzur olmasını diliyorum, en önemlisi bu. Ve tüm işçilerin güzel bir yaşam sürmesini istiyorum.” dileklerinde bulundu.

Moskova’da bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirten Viktor ise Mustafa Kemal Atatürk’ün hayranı olduğunu belirtti. Viktor, “Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’e çok saygı duyuyorum. O, doğu bölgesinde, aydın ve normal bir yolu gösteren ilk insan olmuştur.” dedi. Atatürk hakkında birçok bilgiye sahip olduğunu ve bugünkü Türkiye’yi de yakından takip ettiğini belirten Viktor, “Yakın zamanda da Türkiye’de Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı kutlandı, Mustafa Kemal Atatürk, Gelibolu’da önemli bir rol oynamıştır. Orada Türkiye kendi ülkesinin sınırlarını belirledi. Mustafa Kemal’de böyle bir yolu seçtiği için tüm dünyada saygı görüyor.” yorumunda bulundu.

Yürüyüşe katılan bir diğer emekli vatandaş Aleksandr Vasilyev ise çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: ”Bugün burada bir Moskovalı olarak işçi bayramında olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Sovyetler Birliği döneminde kutlanmaya başlayan bu bayram insanları ve çalışan kesimi birleştiren, iyilikten başka bir niyeti olmayan bir kutlamadır.”

Bu yürüyüşün işsizliğe karşı, çalışanın hakkını koruyan, haftalık-aylık çalışma saatlerini çalışanlar için en ideal şekle getirme amacı taşıyan bir yürüyüş olduğunu vurgulayan Vasilyev, Sovyetler zamanında her şeyin çok daha iyi olduğunu, toplumun eşit haklara sahip olduğunu ancak bugün bazı problemler yaşandığını belirtti.