Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat) verilerine göre Rusya’da açlık sınırın altındaki nüfus yılın ilk altı ayında yüzde 14,8 artarak 21,7 milyona yükseldi.

Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi, rublede yaşanan devalüasyon ve küresel piyasalarda yaşanan sorunlar nedeni ile Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 3,5-4 civarında küçülmesi bekleniyor.

Rosstat verilerine göre, kişi başına aylık geliri 10 bin rublenin (147 dolar) altında olan nüfusun oranı yüzde 15,1’i buldu.

Rusya Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin (VTsIOM) yaptığı çalışmaya göre ise açlık sınırının altında olan nüfus gerçekte daha fazla.

VTsIOM’un Ağustos ayında yaptığı araştırmaya göre asgari yaşam için kişi başına gelir 22 bin 700 ruble (334 dolar) olması gerekiyor.

Enflasyonun maaşları eritmesi ve özellikle devlette çalışanların maaşlarında yapılan kesintiler gelirlerin azalmasına neden oluyor.

Vedomosti’ye göre Ekim 2014’e göre reel gelirler yüzde 9 civarında azaldı. Bu oranda gelir kaybı 1999’dan bu yana ilk kez görüldü.