Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’da, ABD’nin dev markaları McDonald’s ve Coca Cola tartışması büyüyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, McDonald’s ve Coca Cola’nın Rusya’dan ayrılmasını isterken, Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin Amerikan şirketlerine sahip çıktı.

Rusya’nın resesyon sürecine girdiğini hatırlatan Kudrin, “Eğer bizim birkaç milletvekilimizin yaptığı baskılarla ABD’nin ileri teknoloji şirketleri arzını sınırlandırırsa, bundan Rusya sanayi ciddi etkilenir..” uyarısında bulundu.

Puşkov önceki gün paylaştığı Tvitinde, “McDonald’s ve Coca Cola Başkanları Barack Obama’nın yaptırımlarını destekleyerek ürünlerini bizden çekmeyecekler mi? Onlar prensiplerine uyar, biz da daha sağlıklı oluruz.” eleştirisi getirdi.

Puşkov’un açıklamalarını eleştiren Kudrin, yabancı şirketlerin çıkmasının istihdam ve yerel arz açısından ciddi sorun olacağını söyledi.

Puşkov’u, McDonald’s’ın hammadde teminin yüzde 85’ini 160’dan fazla Rus şirketten temin ettiğini bilmemekle suçlayan Kudrin, “Coca Cola da Rusya üretiminde hammaddesinin yüzde 75’ini yerel şirketlerden temin ediyor. Binlerce insan işsiz kalabilir.” dedi.

Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovski de McDonald’s restoranlara savaş açtı. Kırım’da olduğu gibi Rusya’da da restoranların kapanmasını isteyen LDRP, restoran önlerinde protesto gösterileri yaptı.

Yaptırımlar nedeni ile McDonald’s restoranlarında denetimler artarken bir kısım şubeler kapandı. Coca Cola ve McDonald’s Rusya genelinde yaygın faaliyet sürdürüyor. İki şirkette 2014’de Rusya’daki iş hacimlerinde daralma yaşadı.