Rusya’da yaşayan Türk vatandaşları, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için bugün sandık başına gitti. Türk seçmenler, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, St.Petersburg, Kazan ve Novorossisk başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda iki gün oy kullanabilecek.

Başkent Moskova’da kayıtlı 8393 ve Rusya genelinde de kayıtlı 11 bin civarında Türk seçmen olduğu belirtildi. Vatandaşlar oy vermek için erken saatlerde Moskova Büyükelçiliği’ne geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kıyasla ilginin yüksek olması dikkat çekti.

BAĞIMSIZ ADAYLARA OY VEREMİYORUZ

Yurt dışında sandıkların kurulmasının çok iyi olduğunu ifade eden seçmen Banu Ergöz, bağımsız adaylara oy verilememesinden şikayetçi oldu. Seçimlerin Türkiye-Rusya ilişkilerinde herhangi bir değişikliğe neden olmasını beklemediğini ifade eden Ergöz, “Seçim güvenliği ile ilgili endişelerim de var. Çünkü tüm yurtdışı konsolosluklarında farklı zamanlarda yapılıyor. Örneğin Almanya’da bir ay önce başladı seçimler. Her ne kadar seçimden 1 gün önce çuvallar Türkiye’ye gidecek olsa da 1 ay çok uzun bir süre.” şeklinde endişelerini aktardı.

VATANDAŞLAR SANDIK GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİ

Moskova’da inşaatta çalıştığını belirten Kemal Tüzüler, Türkiye’de hiçbir şeyin yolunda gitmediğini, seçim güvenliğinden de endişe ettiğini söyledi. Rusya’da ev tekstili ile uğraşan Serkan Seri de, “Memleketimiz adına yeni bir oluşum olacak. İnşallah hayırlısı olur ve inşallah işin içine hile hurda karışmaz. Seçim güvenliği ile ilgili Türkiye içinde endişem var. Buradan emin değilim. Seçimlerden sonra ikili ilişkilerde çok farklı şeyler olacağını düşünmüyorum. Sonuçta daha önceki hükümet düzeyindeki ilişkiler bir şekilde devam edecek. Ekonomi ilişkilerin iyi bir düzeyde olması lazım. Özellikle buradaki Türk vatandaşlarının bir birine destek, ticareti geliştirme adına çalışmalar zayıf. Buna Büyükelçilik ve iş adamları derneklerinin destek vermesi gerekir.” dedi.

CUMHURBAŞKANI TARAF OLDU, SEÇİMLER ADİL DEĞİL

Rusya’da bir firmada bilgi işlem müdürü olarak çalışan İnan Odabaşı da Türkiye’de şaibeli ve adil olmayan bir seçim süreci yaşandığı eleştirisi getirdi. Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar şaibeli bir seçime girildiğini ifade eden Odabaşı, “Demokrasi adına hoş değil. Demokratik ülkede yaşıyorsak en doğal olan oy kullanma hakkını özgürce kullanmalı, baskı altında olmadan. Verdiği oyların da hedeflediği yerler doğrultusunda işlem yapılması lazım. Ama ne yazık ki Türkiye konusunda pek umutlu değilim. Seçim güvenliği konusunda baya endişelerim var. Oyların çalınması. Çünkü daha önce yaşanan şeyler. Bu konuda mevcut olan sistemi güvenli olarak görmüyorum. Daha önce de oldu, oy çalındı, oy pusulaları çöplerde bulundu. Bu seçim konusunda da mevcut olan iktidarın baskısını görüyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı açık bir şekilde bir partiye, her ne kadar ben demiyorum dese de, bu şekilde alenen söylemesi ve Yüksem Seçim Kurulu ve Anayasa Mahkemesi’nin bunu görmezlikten gelmesi de bu seçimde hile olduğunu baştan gösteriyor.” eleştirisinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN RUSYA İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMESİ LAZIM

Seçimlerden sonra Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri geliştirmesi ve Rusya’yı partner olarak görmesi gerektiğini belirten Odabaşı, “Amerika ile ilişkiler bugüne kadar ülkemize fayda getirmedi. Gerek ekonomik krizler, Ortadoğu politikaları ve başka. Sonuçta Ortadoğu’da dostumuz kalmadı. Rusya büyük bir ülke. Rusya lideri Vladimir Putin yönetiminde toparlandı. Dış ilişkilerimizi NATO ve Avrupa üzerinden değil de daha ortada daha objektif izlersek Rusya ile ilişkilerimiz daha da gelişir. Rusya Asya’ya yöneliyor.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ERDOĞAN YÜZDE 32 ALMIŞTI

Rusya’da 10 Ağustos 2014’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde randevu sistemi nedeni ile vatandaşlar sandığa ilgi göstermemişti. Sadece 747 oyun kullanıldığı seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 32 oy çıkarken, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 60,73’e ulaşmıştı. HDP’nin adayı Salahaddin Demirtaş ise yüzde 7’de kalmıştı.

YURT DIŞI OYLARI TÜRKİYE’DE SAYILACAK

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler seçim döneminde Türkiye’de bulunuyorsa Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenen gümrük kapılarında 7 Haziran 2015 tarihine kadar oylarını kullanabilecek.

Yurt dışında kurulan sandıklarda, başkan ve bir üyesi kamu görevlisi, diğer üç üyesi de siyasi partilerden oluşuyor. Bu kurul her gün oy verme süresi bitiminde çıkan zarfları açmadan sayıp, tutanak altına alarak ağzı mühürlü torbalar içinde komisyona teslim edecek. Ağzı mühürlü torbalar, diplomatik torbalara konularak Ankara’ya Yurt Dışı Seçim Kurulu’na gönderilecek. Yurt dışından gelen oyların sayımı Türkiye’de oy verme işlemleri sona erdikten sonra başlayacak.