Rusya’nın başkenti Moskova’da ve ülke genelinde on binlerce Ortodoks Hıristiyan buzla kaplı sulara dalarak günahlarından temizlendi.

19 Ocak'ta (Efifani) Kilise kontrolünde açılan buz havuzlarına 1 milyondan fazla kişinin girmesi planlanıyor.

Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde Hz. Yahya tarafından vaftiz edilmesi anısına kutlanan törenler için Rusya genelinde donan nehir ve göllerde özel delikler açılıyor. İnanışa göre bu günde su kutsal hale gelerek tüm hastalıkları tedavi ediyor ve günahları temizliyor.

Ortodoks din adamlarına göre vaftiz suyunun manevi bir temizlik olduğu, suya tamamı ile girilmese de bundan yararlanılabileceği belirtiyor.

Rusya Acil Durum Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada eksi 15 derecede gerçekleşen törenler için yüzlerce sağlık çalışanın görevlendirildiği belirtildi.

Moskova polisi vaftiz törenleri için ek 3 bin 500 polisin de güvenlik amacı ile görevlendirildiğini açıkladı. 260 cankurtaran da açılan deliklerin çevresinde nöbet bekledi.

Rusya Patriği Kirill, Moskova’nın eski Katedrallerinden Yelohovo’da düzenlenen ayine katıldı. Dev kapta yer alan kaptaki buz gibi suya haç batıran Kirill suyu kutsadı. Kilise ayine gelen vatandaşlar da kutsanan sudan kaplara doldurarak evlerine götürdü.

Din adamları buzlar kırılarak açılan havuzlara girmeden önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeyi, kalp sorunu olanların bu ayinden uzak durmalarını tavsiye ediyor. Suyun içerisinde en fazla 10-15 dakika süre ile kalınması gerekiyor.