İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yılında Rusya’da ilan edilen genel aftan yaklaşık 80 bin kişi yararlandı.

Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) Direktörü Valeri Maksimenko yaptığı açıklamada Zafer Affı’ndan 78 bin kişinin yararlandığını, hapiste tutulan 11 bin kişinin de salıverildiğini açıkladı.

Yasanın yürürlüğe girdiği 9 Mayıs’tan 11 Haziran’a kadar geçen sürede aşamalı olarak aftan yararlanmaların sürdüğünü belirten Maksimenko, “78 bin 239 kişinin ev hapsi ya da diğer cezaları sonlandırıldı. Bunlardan 10 bin 894’ü hapishanelerden çıkmayı başardı. 40 kadar gazi var. Küçük çocuğu olan 20 kadar kadın var.” bilgisini verdi.

Aftan yararlananlar arasında 55 yaş üzeri 106 erkek, 50 yaş üzeri 33 kadın, kanser ve tüberküloz olan hastalar var.

Cinayet, terör, aşırılıkçılık, rüşvet, dolandırıcılık, azınlıklara karşı işlenen suçlar, insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ile bağlantı mahkumlar af dışında tutuluyor.

Rusya’da en son 2013’de genel af ilan edilmiş, bundan ünlü Rus oligark Mihail Hodorkovski ve kilisede gösteri yaptıkları gerekçesi ile tutuklanan Pussy Riot grubunun iki üyesi yararlanmıştı.

Rusya Federal Cezaevleri Servisi’ne göre 1 Mart 2015 itibari ile Rusya hapishanelerinde 673 bin 811 mahkum bulunuyor.