Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Rusya’nın Tartus üssünde etkinliğini artırması ve buranın büyük bir askeri üsse dönüştürülmesi yönündeki teklifine Moskova olumsuz cevap verdi.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komisyonu Başkanı Viktor Ozerov, Suriye’nin Tartus limanında askeri üssü geliştirerek aktif hale getirmeyi düşünmediklerini, bu yöndeki bir adımın Suriye’de tansiyonun yükselmesine neden olabileceğini söyledi.

Interfax’a konuşan Ozerov, “Bir taraftan, Tartus’a dönmemiz ve gemilerimiz için iyi imkanların değerlendirilmesi bizim avantajımıza olur. Ancak diğer taraftan, Suriye’deki mevcut durumu değerlendirdiğimizde, muhalefet bunu tansiyonu yükseltmek için kullanabilir.” dedi.

Rusya’nın bölgede barışın restore edilmesinden yana olduğunu belirten Ozerov, “Barış geldikten sonra, askeri-teknik işbirliği alternatifini ele alabiliriz. Buna askeri üssün tam kapasite çalışmaya başlaması dahil.” dedi.

Rusya Deniz Gücü’nden üst düzey bir kaynak da Interfax’a verdiği bilgide kendilerinin bu yönde bir planları olmadığını, Tartus üssünün yenilenmesi konusunda siyasi bir karar verilmesi durumunda bunu değerlendireceklerini söyledi. Kaynak, “Maalesef, Tartus’un tam kapasite askeri üsse dönüşmesi konusu şimdilik ele alınmıyor.” dedi.

Rus basınına konuşan Esed, “Doğu Akdeniz ve Tartus limanı başta olmak üzere Rusya’nın dünyanın çeşitli bölgelerinde askeri varlığı var. Bu Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bozulan dengenin yeniden kurulması için gerekli. Rusya, bölgemizde ne kadar güçlü olursa, o kadar güvende oluruz. Rusya tüm dünyada istikrarın sağlanmasında etkili. Rusya’nın Doğu Akdeniz ve kıyılarımızda askeri varlığını güçlendirmesini olumlu.” demişti.

Sovyet döneminde Tartus’ta kurulan askeri tesis, Akdeniz’de bulunan Rus savaş gemilerine lojistik destek sağlayan küçük bir üs konumunda. Rusya, Suriye krizi sonrası Akdeniz’de varlığını kalıcı hale getirirken, Tartus üssünde bulunan askeri varlığını sivil işçilerle değiştirdi. Moskova, Tartus üssünü Suriye'ye barış geldikten sonra canlandırmak istiyor.