Rusya Dışişleri Bakanlığı, 27-30 Nisan günlerinde Kırım’ı ziyaret eden gayri resmi Türk heyetinin olumsuz değerlendirmelerinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını açıkladı.

Türkiye, birkaç kez ertelemenin ardından Rusya yönetimi ile koordinasyon halinde Kırım’a eski politikacı, bilim adamları ve sivil toplum kurumlarının temsilcilerinden oluşan gayri resmi bir heyet göndermişti. Ankara, Kırım Tatarları ile ilgili endişeleri birinci elden tespit etmek istiyordu.

Kırım’ı ziyaret eden Türk heyetinin başkanı Mehmet Üskül’ün basına yaptığı açıklamalara sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Heyet başkanının değerlendirmeleri üzüntü ve hayal kırıklığı. Kırım Tatarlarının çoğunluğunu temsil etmeyen kişilerle yapılan görüşmeler gerçeği yansıtmıyor. Bu bilgilere dayanılarak maalesef olumsuz açıklamalar yapıldı..” eleştirisi getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında yapılan açıklamada heyet üyelerinin Kırım’ı ziyaret ederek olumlu bir şey görmemelerine şaşırdıkları vurgulandı. Bakanlık, “Kendileri için Kırım’ın resmi yönetiminin yanı sıra, sivil toplum örgütleri, dini kurumlar ve diğer sıradan vatandaşlarla temasları da içeren geniş bir program hazırlanmıştı…” bilgisini paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Heyet yönetiminin dile getirdiği yorumların dış baskı altında yapıldığı ve ön yargıların ürünü olduğu kesinlikle ortada." eleştirisi getirdi.