Türkiye’nin, Rusya ve ABD büyükelçilerini çağırarak Suriye’de PYD’ye destek sağlandığı yönündeki iddialar konusunda uyarmasına Moskova’dan açıklamalar geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak hükümetinin onayı ile Kürt yönetimine silah yardımı yaptıklarını ifade ederken, Rus Büyükelçisinin Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması konusunda henüz bilgisi olmadığını ifade etti.

Moskova’da Türkiye-Rusya ilişkileri üzerine düzenlenen forumda konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Suriye hükümetine askeri destek sağladıklarını yalanlamadıklarını, bunun uluslar arası hukuka tamamı ile uygun olduğunu söyledi.

Rusya’nın ortakları ile uluslar arası hukuka sıkı sıkıya bağlı olarak işbirliği yaptığını herkesin bildiğini ifade eden Meşkov, “Biz hiçbir zaman Suriye’ye askeri yardım yaptığımızı inkar etmedik.” dedi.

Rusya’nın Suriye hükümetinin resmi talebi üzerine bölgede olduğunu hatırlatan Meşkov, “Biz terör örgütü IŞİD’e karşı ortak savaş konusunda tüm yapıcı unsurlarla işbirliği içinde çalışmaya hazırız…” değerlendirmesinde bulundu.

Rus diplomat Moskova ve Ankara’nın terörle mücadele konusunda daha fazla işbirliği içinde olması gerektiğini, bir yıldan fazladır bu konuda işbirliğinin sürdüğünü vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce yaptığı açıklamalarda terör örgütü IŞİD’e karşı gerçek anlamda Suriye ordusu ve Kürt yönetimlerin savaştığını ifade etmişti. Putin IŞİD’le mücadelede kurulmasını önerdiği ortak cepheye Suriye ve Irak hükümetlerinin yanı sıra Kürt yönetimlerin de dahil olmasını istemişti.