Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşbirliği Dairesi Başkanı İvan Soltanovski, sınırlarında NATO tatbikatlarının artmasını güven eksikliği olarak değerlendirdiklerini söyledi. AGİT ve Rusya-NATO Konseyi çerçevesinde Batılı ülkelerle sözleşmelerinin bulunduğuna işaret eden Rus diplomat, “Bunlar iyi belgeler, orada normal sağlam ilkeler var. Bunların uygulanması lazım. Özellikle bölünmezlik ve güvenlik ilkeleri bu belgelerde yer alıyor. Fakat sınırlarımızda askeri tatbikat sayısının artırılmasını, askeri altyapının harekete geçirildiğini görüyoruz, bu ülkemize yönelik güven eksikliği anlamına geliyor. Bu üzücü ve kuşkusuz ülkemizin güvenliğinden sorumlu askeri ve diğer kurumlar tarafından göz önünde bulundurulmakta. Biz bunu gözardı edemeyiz.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç geçen hafta, NATO gemilerinin Karadeniz’de ortak tatbikat yapmasının provokasyon olduğunu açıklamıştı. ABD Vicksburg kruvazörünün öncülüğünde, Türkiye’den Turgutreis fırkateyni, Almanya, Kanada ve Romanya’dan savaş gemilerinin katılımı ile Karadeniz’de ortak tatbikat başlamıştı.

Lukaşeviç, İtalya’da bulunan 300 kadar Amerikan paraşütçü birliğine bağlı askerlerin Ukrayna’nın Lviv bölgesine geleceği ile ilgili bilgi aldıklarını da açıklamıştı.

Ayrıca ABD Baltık cumhuriyetlerine askeri yardım amacıyla Letonya’ya 120 askeri araç ve teknoloji gönderdi. Amerikan Savunma Bakanlığı 3 bin asker ve tank, helikopter, top dahil 750 askeri aracı Haziran ayına kadar bölgeye göndereceklerini açıkladı. Mayıs ayında ise Baltık cumhuriyetleri ve ABD askerlerinin ortak tatbikat yapacağı iddia ediliyor.