Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kasabasında 1995 yılında öldürülen 8 bin 372 Boşnak’ın anılması amacı ile İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunduğu kınama metnini Rusya veto etti.

Güvenlik Konseyi’nde 15 üyeden 10’u katliamı “soykırım” olarak tanımlayan metni kabul ederken, Çin, Venezüella, Angola ve Nijerya çekimser oy kullandı. Daimi üye Rusya’nın veto etmesi nedeni ile karar çıkarılamadı.

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, tasarının kabul edilmesinin bölgedeki durumu daha da kötüleştirebileceğini iddia etti ve Bosna Hersek’te de bu konuda fikir birliği olmadığını öne sürdü. Teklif edilen tasarının Banja-Luka ve Belgrad’da siyasi baskı çabalarını içerdiğini kaydeden Çurkin, mevcut hali ile teklifle ilgili Bosna-Hersek parlamento ve başkanlık divanlarında da uzlaşı sağlanılamadığını savundu.

Rus haber ajansı Sputnik’e göre, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de "Sırp halkının soykırım amaçlayan bir halk olarak damgalanmasının önüne geçildiğini" söyledi.

Rusya konu ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne alternatif bir tasarı sundu. Rusya’nın teklifinde Srebrenitsa’da Müslüman Boşnaklara karşı işlenen katliamlar ve diğer kentlerde Boşnakların işlediği iddia edilen öldürme eylemleri kınanıyor.