Moskova'dan IŞİD’le mücadele bağlamında Suriyeli muhaliflerin eğitilmesini amaçlayan projeye tepki geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve ABD arasında imzalanan “eğit-donat” anlaşmasına tepki gösterdi. Moskova’ya göre Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass arasında imzalanan anlaşma bir dizi şüphe içeriyor.

Amerikalı uzmanlar tarafından Türkiye’de eğitilecek ılımlı militanlardan yararlanılması düşüncesine tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı, “ Teröristlere karşı mücadele eden Suriye yönetiminin ordusu olan reel güç yine göz ardı edilmekte. Binlerce silahlı kişinin daha sonra nerede bulunacağı, kimin tarafında olacağı ve kime karşı savaşacağı konusunda da belirsizlik var.” eleştirisi getirdi.

Projenin amacının farklı olduğunu kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Kamuoyu önünde Suriye krizinin sadece siyasi yöntemlerle çözülmesi gerektiği söylemlerine rağmen, Suriye'de kardeş katliamını ve sivillere yönelik zulüm gözardı ediliyor. Bu proje daha önce de olduğu gibi kendi çıkarları için güç kullananlara desteğin devam ettirilmesidir.” değerlendirmelerine yer verildi.

Rusya’nın başlatılan “Moskova süreci” bağlamında, Suriye’de bir an önce siyasi çözüme katkı sağlamaya devam edeceğini vurgulayan Ruya Dışişleri Bakanlığı, yakın zamanda Moskova’da Suriye Muhalif Ulusal Koordinasyon Komitesi yönetimi üyeleri ile görüşmeler yapılacağını belirtti.

Söz konusu ABD-Türkiye anlaşmasına göre Amerikalı yetkililer, üç yıl içinde 5 bin Suriyeli silahlı muhalifi Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’deki kamplarda eğitmeyi amaçlıyor.