Rusya’da turizm amaçlı gelenler dahil Ocak ayında Batılı yabancıların sayısı yarım milyon civarında azaldı. Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle yaşanan sorunlar ve Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik durum göçmenlerin ülkeyi terk etmesine neden oluyor.

Federal Göçmen Servisi’nin verilerini aktaran RBC, Ocak 2014’de 1 milyon 730 bin olan Batılı ülkelerden gelen göçmen sayısının Ocak 2015’de 1 milyon 230 bine düştüğünü yazdı.

En fazla düşüş ABD, İngiltere ve Almanya’dan gelen yabancılarda yaşandı. Almanya’dan gelenlerin sayısı 108 bin, Amerika’dan 79 bin ve İngiltere’den de 68 bin daha az yabancı Rusya’ya giriş yaptı. Batılı ülkelerden gelenlerin sayısında azalmanın en çok 2014’ün ikinci yarısından sonra görülmeye başladığı kaydedildi.

Batılı olmayan ülkelerden göçmen sayısı ise Ocak ayında yüzde 70 civarında azaldı. Eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenler için uygulanan sert kurallar, yabancı dil sınavları ve ekonomik düşüş göçmenleri olumsuz etkiledi. Rublede yaşanan devalüasyon nedeni ile BDT ülkelerinden gelen göçmenler için Rusya’da çalışmak cazip değil.

Emlak şirketi Evans direktörü Maksim Mokeyev, The Moscow Times’a yaptığı açıklamada yabancıların kira taleplerinde yüzde 20 civarında düşüş olduğunu söyledi. Mokeyev’e göre orta vadede taleplerin yükselmesi beklenmiyor. Yabancı şirketler pahalı personel yerine yerli daha ucuz personel istihdamı tercih ediyor.