Rusya’da yaşanan ekonomik durgunluk ve rublenin devalüasyonu nedeni ile 2015’de yurt dışına tatil için gidenlerin sayısı yüzde 20 azaldı. Türkiye başta olmak üzere yurt dışına tatile giden Rusların sayısında yıl sonuna kadar daha fazla azalma bekleniyor.

Rusya Kültür Bakanı Nikolay Noviçkov, Perm kentinde düzenlenen uluslar arası tuzim forumunda yaptığı konuşmada, “Uzmanlara göre 2015’de yurt dışına giden turist sayısında yüzde 20 azalma yaşandı. Öncelikle bunda rublede yaşanan devalüasyon etkili oldu. İkinci olarak da Rusya’nın kendi sahilleri ve tatil bölgeleri öne çıkmaya başladı. İnsanlar içerde tatil yapmayı tercih ediyor.” dedi.

Üçüncü olarak da bölgelerde turizm potansiyelinin giderek arttığını, içerde seyahat edenlerin üçte birinin bu potansiyeli keşfetmeye başladığını ifade eden Bakan, “Dış turizmde azalma trendi devam edecek. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde bu trend değişmez. Dış turizm daha da düşmeye devam edecek. Yerli turizmin artması için ciddi bir potansiyel var.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de hükümet toplantısında yaptığı konuşmada dünyada gayri safi milli hasılanın yüzde 10’ununu turizm sektörünün oluşturduğunu, Rusya’da ise bu rakamın yüzde 1,5’lerde kaldığı uyarısında bulundu.

Yerli ve yabancı turistler için turizm sektörünün geliştirilmesini isteyen Medvedev, otel, restoran ve diğer alt yapı çalışmaları için uygun arazi ve kredi imkanlarının sağlanmasını istedi.