Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgro Şuvalov, Rusya’nın batı tarzı gelişmiş bir demokrasiye ulaşması için onlarca yıla ihtiyacı olduğunu söyledi.

Davos’ta gerçekleşen oturumda konuşan Şuvalov, “Batı tarzı demokrasi inşası için sıkı bir şekilde onlarca yıl çalışmalıyız. Siyasi sistemin gelişiminin bu süreye ihtiyacı var.” dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı, demokrasinin inşası için belirli bir kültürün oluşması ve ekonomik gelişmişliğin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna’da krizin çözülmemesi durumunda Rusya’da ekonomik durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulunan Şuvalov, “Burada Rusya ekonomisinin yapısal sorunlarını unutmayalım. Ukrayna krizi ya da yaptırımlar olmadan petrol varil fiyatları 47 dolara inmiş olsa idi yine kriz olurdu.” tespitinde bulundu.

Rusya’ya yönelik yaptırımları sıradan insanların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bağlantılı görmediklerini, Rusya’ya yönelik bir saldırı olarak algıladıklarını ifade eden Şuvalov, “Vatandaş yaptırımların Putin’e değil, ülkeye zarar vermeyi amaçladığını düşünüyor. Sonrada liderin etrafında kilitleniyor. Bu Rusya’nın anlayış biçimi.” dedi.

Halın birlik olmaması ve petrol varil fiyatlarının da 40 dolara gerilemesi durumunda bunun Rusya açısından iki kat daha fazla zorluk olacağını ifade eden Rusya Başbakan Yardımcısı, “Birlik içinde olma, içerde ve dışarıda oluşan zor şartlar reform için fırsat oluşturuyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut ekonomik şartların 2008 krizinden daha kötü olduğunu kaydeden Şuvalov, “Bazı insanlar 2008 küresel krizinden durumun daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu doğru değil. Ben daha da kötü olabileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Şuvalov’a göre tüm bu olumsuzluklar yapısal reform için yeni bir şans oluşturuyor ve bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor. Rusya en kısa sürede 3 yıllık bir dönemi kapsayan yapısal reform sürecine girmeli. Bu krizle mücadele programının dışında ayrı bir planlama ile gerçekleştirilmeli.

Rusya Başbakan Dmitri Medvedev önümüzdeki hafta içinde küçük ve orta ölçekli işletmelere vergi indirimi, tarım sektörüne ucuz kredi gibi bir dizi iyileştirmenin yer aldığı 21 milyar dolarlık krizle mücadürdistan Bölgesel Yönetimiele paketini açıklamaya hazırlanıyor.