Rusya’nın Zafer Günü kutlamalarına Kuzey Kore ve Güney Kore liderini davet etmesi, Kore Yarımadası’ndaki siyasi dengeleri zora soktu.

Rusya, bu yıl 9 Mayıs’ta Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin 70. yıl dönümünü kutlayacak. Başkent Moskova’da düzenlenecek olan Zafer Günü kutlamalarına Rusya, dünyadaki birçok lideri davet etti. Kutlamalara katılan liderler arasında en çok dikkat çekenleri ise Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve Kuzey Kore Güvenlik Konseyi Başkanı Kim Jong-un oldu. Kuzey Koreli genç lider daveti kabul ederken, Güney Kore Devlet Başkanı Park ise henüz bir cevap vermedi.

Park, yönetime gelmeden evvel her ne kadar Kuzey Kore ile daha az gerginlik ve diyalog sözü verdiyse de, halen iki yönetim arasında bir üst düzey görüşme gerçekleşmedi. Böyle bir durumda iki Koreli liderin aynı zamanlarda aynı yerde bulunması, Güney Kore’yi bilmeceler yumağına attı. Zira Güney Kore için Moskova’da Kuzey Koreli lider ile görüşme yapılmaması, Pyongyang yönetimine karşı negatif bir mesaj olacak. Görüşülmesi halinde ise iki Koreli liderin Rusya’da bir araya gelmesine farklı anlamlar yüklenmesi muhtemel. Batı ülkeleri ile ittifak halindeki Güney Kore'nin böyle bir görüşmeyi Moskova'da yapmasının yanlış anlaşılabileceği vurgulanıyor.

Öte yandan, son zamanlarda gerilen Güney-Kuzey Kore hattının, yumuşama için bu görüşme bir fırsatta da olabilir.

Güney Kore’yi davet adeta iki arada bir derede bırakırken Kim Jong-un’un da Moskova’ya gitmeme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Kuzey Kore ve Çin arasında son zamanlarda soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı. Xi Jinping yönetiminin Pekin’de ipleri ele alması ile iki ülke arasına sıra dışı şeyler yaşandı. Çin Kominist Partisi Dış İlişkiler Büro Şefi Wang Jiarui yaptığı bir basın toplantısında, Kuzey Kore ve Çin’in normal iki ülke ilişkisine sahip olduğunu söylemişti. Çin Devlet Başkanı Xi ise bir devlet geleneğini bozarak Kuzey Kore’den önce Güney Kore’yi ziyaret etmişti. Çin'in bu tutumları ise Kuzey Kore basınında açıkça eleştirilmişti.

Son yaşananlardan sonra Kuzey Kore'de bir devlet lideri sıfatı ile hiç yurt dışına çıkmamış Kim Jong-un’un ilk yurt dışı seyahatini Rusya’ya yapması, Çin'e diplomatik olarak cevap niteliği taşıdığı iddia ediliyor. Fakat, aynı kutlamalara Çinli lider Xi Jinping’in de geliyor olması, Kuzey Kore hariciyesini iki arada bir derede bıraktı. Moskova'daki kutlamalar sırasında, Kuzey Kore Lideri Kim’in Çin Devlet Başkanı Xi ile bir görüşme yapmaktan kaçınma ihtimali, Pekin yönetimince yanlış algılanabileceği belirtiliyor. İki müttefik liderin ilk defa Rusya’da bir araya gelmesinin de, Kuzeydoğu Asya’daki Çin ağırlığının Moskova’ya kaydığı görüntüsü vermesi dolayısıyla Pekin’i rahatsız edebileceği iddia ediliyor.

Moskova’da 9 Mayıs’ta kutlanacak olan Zafer Günü’ne yaklaşık 1,5 ay kaldı. Kutlamalara Kore Yarımadası’ndan kimlerin gideceği henüz tam bilinmiyor. Kutlamalarda sonra Kuzey Doğu Asya’daki güç dengelerinde az da olsa bazı değişikliklerin olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.