Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlara uluslar arası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılmasının eklenmesinin atom bombası etkisi yapacağı kaydedildi.

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’la birlikte Varşova’da düzenlediği basın toplantısında, “Biz burada yaptırımlar konusunu değerlendireceksek, Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması atom bombası etkisi yapar. Bundan önce uygulanabilecek uzun bir yaptırım listesi var.” dedi.

Bu silahın tek taraflı olmadığını, herkesi etkileyebileceğini ifade eden Polonya Dışişleri Bakanı, bunun Rusya ekonomisi için aşırı bir adım olabileceğini kaydetti.

İngiltere Ağustos 2014’de Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik ek yaptırım olarak SWIFT sisteminden çıkarılmasını önermiş, Avrupa Birliği ülkeleri bu öneriye destek vermemişti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya’nın uluslar arası bankalarla entegrasyon sağlayarak döviz transferlerine imkan sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılması durumunda sınırsız karşılık verecekleri uyarısında bulunmuştu.

Dünya’nın 210 ülkesinden 10 binden fazla finans kuruluşunun dahil olduğu sistem üzerinden yılda 1,8 milyar işlem yapılıyor. Sistemin günlük işlem hacmi 6 trilyon doları buluyor.